Vliegtax voor onderzoekers

28-01-2019

MAASTRICHT. Medewerkers van het instituut UNU-Merit betalen sinds januari een vliegtax als ze een binnen- dan wel buitenlandse vlucht boeken. De belasting wordt op het projectbudget in mindering gebracht. “Ik was ietwat beducht voor de reacties”, zegt directeur Bart Verspagen, “maar het plan is goed gevallen.”

Bij UNU-Merit, dat meer dan honderd onderzoekers telt, wordt veel gevlogen, zegt Verspagen. “We hebben uitgerekend dat onze medewerkers in 2018 voor circa 450 ton aan CO2 hebben uitgestoten. Ter vergelijking: een gemiddelde wereldbewoner zit op 5,5 ton per jaar, werk én privé. Niet alleen onze onderzoekers maar de hele academische wereld vliegt veel. De gemiddelde wetenschapper zit minstens drie keer per jaar in het vliegtuig, naar een workshop, conferentie, noem maar op.”

De vliegtax komt neer op circa tien euro voor een Europese vlucht en honderd euro voor een intercontinentale reis. Het zal menigeen als een symbolisch bedrag in de oren klinken. “Ik vind het zelf ook weinig, maar zie het als een goed begin. Als het aantal vluchten niet daalt, nemen we aanvullende maatregelen.”

Het is al winst dat medewerkers er nu bewuster over nadenken. “Laatst zijn vier onderzoekers van ons uitgenodigd voor een conferentie in Hawaii. Daar hebben we dus voor bedankt. We selecteren kritischer, en ja, je mist dan af en toe een congres. Aan de andere kant zijn er genoeg alternatieven. We gaan ons dit jaar oriënteren op hologrammen, ofwel 3D-weergaves van mensen, zoals je die zag in Star Trek. Met die technologie kun je een onderzoeker ergens een praatje laten houden en zelfs reageren op vragen in de zaal. Politici gebruiken al hologrammen in campagnes.”

De belastingopbrengsten investeert het instituut in CO2-vriendelijke projecten in het buitenland, maar ook in het eigen gebouw. Verspagen: “We gaan het aantal zonnepanelen op het dak uitbreiden en veganistische lunches of diners serveren.”

Het initiatief van UNU-Merit is ook in een van de U-raadscommissies besproken. Als het goed uitpakt, zou het volgens collegevoorzitter Martin Paul als voorbeeld kunnen dienen voor de hele universiteit.

Vliegtax voor onderzoekers
Klabusta
Categoriëen: Nieuws

Reacties

Drieka Walter

De bewustwording van de onverantwoordelijkheid van de steeds grotere vlieg-uitstoot van academici en studenten trekt als een lopend vuur door onze instellingen. Zie bijvoorbeeld "Bye,bye, Schiphol" op ukrant.nl van de RUG, maar eigenlijk op elke universiteit en hogeschool worden vragen gesteld. En terecht. Deze uitstoot valt niet meer uit te leggen. Hoe ga je dit opstuwen van levensgevaarlijke klimaatveranderingen straks, als er steeds meer onhoudbare toestanden ontstaan, verantwoorden?
Wetenschap kan prima met alleen boeken, tijdschriften, en on line contact zeer productief bedreven worden.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.