Superintelligentie en pijnlijke knieën

Student Awards

30-01-2019

De onderwerpen variëren van de invloed van Europese democratie op burgerparticipatie in Afrika tot het optimale inkomstenbelastingsysteem, maar één ding hebben alle scripties die afgelopen vrijdag met een Student Award werden beloond gemeen: ze waren de beste van hun jaar. Zeventien bachelors en negen masters namen tijdens de diesviering hun prijs in ontvangst. Observant licht er twee uit. 

Wat de wet kan doen als AI slimmer wordt dan wij

The Role of Law in Preventing the Risks of Superintelligence is de titel van Marika Madfors’ masterscriptie die ze schreef als student Forensics, Criminology and Law. Maar wat is superintelligentie eigenlijk? “Superintelligentie is moeilijk te definiëren, omdat het nog niet bestaat, maar waar het op neerkomt is het resultaat van de verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

“AI zoals wij het nu kennen, wordt ook wel ‘smalle’ artificial intelligence genoemd. Het kan eenvoudige taken uitvoeren. Schaakcomputers, apparaten die helpen bij het diagnosticeren van ziektes en zelfrijdende auto’s maken allemaal gebruik van deze technologie. Als kunstmatige intelligentie in staat is om meer complexe problemen op te lossen, zoals wij mensen dat kunnen, dan zou dat ‘brede’ AI genoemd worden. Gaan de ontwikkelingen verder, dan kan het gebeuren dat AI slimmer wordt dan wij.”

Dit kan bepaalde risico’s met zich meebrengen. “We weten dat mensen de baas zijn op aarde, niet omdat we de grootste of de sterkste zijn, maar omdat we het intelligentste zijn”, zegt Madfors, die nu als junior docent werkt op het University College Maastricht. “AI is erg efficiënt in het behalen van doelen. Maar wanneer hun intelligentie de onze overtreft, is het niet langer zeker dat onze doelen hetzelfde zijn. Wat als superintelligente AI besluit dat mensen een verkwisting van grondstoffen zijn? Of dat we vernietigd dienen te worden om de aarde te redden?”

Aangezien het niet zeker is of superintelligente AI ooit wordt ontwikkeld, hebben juristen zich tot nu toe vooral gefocust op het reguleren van ‘smalle’ AI. Maar Madfors denkt dat we het er toch nu over moeten hebben. “In mijn scriptie kwam ik tot de conclusie dat het strafrecht in ieder geval geen oplossing biedt om de risico’s van superintelligentie tegen te gaan. Als, of wanneer, superintelligentie daadwerkelijk een risico vormt, kan dit onomkeerbaar zijn en op wereldwijde schaal, en is het waarschijnlijk te laat om er iets aan te doen.”

Daarom keek ze ook naar mogelijke internationale oplossingen. “Dat lijkt de beste manier om er zeker van te zijn dat de ontwikkeling van AI op een goede en transparante manier gebeurt, ook al zitten er altijd haken en ogen aan het invoeren van meer internationale regulatie en samenwerking.”

Pijnlijke knieën

Dat mensen met artrose in de knie (slijtage aan het gewricht) soms moeite hebben met opstaan, is niet zo vreemd. Maar waar ligt dat precies aan? Ramon Boekesteijn dook als bachelorstudent biomedische wetenschappen in een oude dataset en ontdekte dat overgewicht een cruciale rol speelt.

“Er waren drie groepen: gezonde proefpersonen en artrosepatiënten mét en zonder overgewicht”, vertelt Boekesteijn, die nu de master bewegingswetenschappen doet. “Ze kregen plakkertjes op de botpunten. Daardoor kun je via infraroodcamera’s een analyse maken van hun bewegingen.” Vervolgens moesten de proefpersonen opstaan vanuit een stoel.

Het bleek dat alleen de mensen met overgewicht en artrose op een andere manier opstonden, waarschijnlijk (er is niet naar de motivatie gevraagd, alleen een meting uitgevoerd) om de pijnlijke knie te ontzien. “Vooraf dachten we dat mensen hun bewegingen aanpasten vanwege de artrose, maar de groep met artrose met een gezond gewicht deed het niet. Overgewicht zorgt natuurlijk voor extra druk op de gewrichten, waardoor die sneller kunnen slijten.”

Boekesteijn raakte min of meer toevallig bij het project betrokken. “De metingen zijn een paar jaar geleden al gedaan door een promovendus die met het traject is gestopt. Een orthopedisch chirurg had het net weer opgepakt toen ik op zoek was naar een stage. Ik kon aansluiten. Uiteindelijk heb ik zelfs samen met hem een artikel gepubliceerd.”

Een voorproefje van wetenschappelijk onderzoek dat smaakt naar meer. “Ik overweeg om een promotietraject te gaan doen. Het leuke aan onderzoek vind ik dat er altijd weer iets nieuws is waar je je op kunt richten, het houdt nooit op. Ik overweeg aan het NUTRIM PhD graduate programme deel te nemen, waarin je zelf een onderzoeksproject kunt opzetten. Daarvoor moet ik eerst een onderzoeksvoorstel schrijven. Daar heb ik nu, met een artikel en een prijs voor mijn scriptie op zak, wel een goed uitgangspunt voor, denk ik.”

Superintelligentie en pijnlijke knieën
Van links naar rechts: Lea Andree, Marika Madfors, Merit Geldmacher, Daniel Saef , Jose Pepe Bonnet, Anja Weigel
Auteur: Cleo Freriks
Loraine Bodewes
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: dies2019

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.