De sokken van Teun Dekker

Gespreksavond Studium Generale

31-01-2019

Zet SP-burgemeester Emile Roemer, GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld en Fasos-filosofen Tsjalling Swierstra en Sjaak Koenis aan een discussietafel en wat krijg je? Een avond met interessante visies en genoeg stof tot nadenken, maar weinig discussie. Het onderwerp van de Studium Generale gespreksavond vorige week donderdag: emoties in de politiek.

Rede versus emotie
Swierstra trapt af en vertelt dat al door de Griekse filosoof Plato werd nagedacht over het thema. “Volgens Plato is emotie in de politiek gevaarlijk. Politiek was daarom voor mensen met kennis; zij gebruiken de rede in plaats van emotie. Deze weldenkende elite moet volgens Plato daarom een soort dictatuur voeren.”

Fact free politics
Van een dictatuur is geen van de gasten fan, maar dat emotie bij politiek hoort, staat voor het panel buiten kijf. Westerveld: “Als je aandacht of steun voor een motie of onderwerp wilt, helpt het je om in een debat een persoonlijk voorbeeld te gebruiken: bij onderwijs bijvoorbeeld een verdrietige brief van een ouder. Maar je moet oppassen dat je niet te veel blijft hangen in emoties. Fact free politics is niet de bedoeling; beleid moet uiteindelijk wel op feiten gebaseerd worden.”

Kippenhok
“Maar je moet er wel aan meedoen”, voegt Roemer daaraan toe. “Een debat is vaak een wedstrijdje ‘beste one-liner’. Bij avonddebatten voor de verkiezingen zit iedereen rond kwart voor acht op zijn horloge te kijken. Als je dan niet snel wat zegt, zit je niet meer in het achtuurjournaal en mis je dus aandacht. De tijden van Joop den Uyl en Dries van Agt zijn al lang voorbij. Zij lieten elkaar uitpraten en er was ruimte om nog even een paar dingen op te schrijven. Het lijkt tegenwoordig vaak een kippenhok.”

Nummer 39 met rijst
Een retorische vraag van Roemer: “Hoe is het nu zo gekomen dat mensen zo boos zijn?” Het beleid van de afgelopen dertig jaar noemt hij “onredelijk en niet in het belang van de samenleving. Vooral het bedrijfsleven heeft geprofiteerd. Mensen worden kwaad omdat ze zich niet meer gehoord voelen.” Koenis, die hier en daar toch nog voor wat vuurwerk zorgt: “Boosheid vloeit niet voort uit het falen van de democratie, maar uit het succes. Verschillen tussen mensen worden steeds kleiner en dat levert wrijving op. Als Gordon dertig jaar geleden ‘nummer 39 met rijst’ had geroepen tegen iemand van Chinese afkomst, was niemand daarover gevallen. Chinese Nederlanders ageerden destijds niet tegen de meerderheid en deden hun eigen ding. Hun kinderen pikken dat niet meer; ze willen meedoen. Groepen eisen met boosheid hun positie op in de maatschappij.”

Sokken
Al met al een leuke bijeenkomst die waarschijnlijk spannender was geweest als er ook andersdenkende filosofen of politici waren aangeschoven. Studium Generale laat weten dat het geen debatavond was en dat ze gezocht hebben, maar niemand hebben gevonden. De sokken van gastheer Teun Dekker typeerden deze avond: lekker warme, knalrode, wollen sokken. In een veilige ‘rode’ omgeving deden alle gasten van de avond zonder al te veel weerwoord hun zegje.

De sokken van Teun Dekker
Emotie Politiek - Fotograaf Jos van Zetten
Auteur: Yuri Meesen
Jos van Zetten
Categoriëen: nieuws_boven,
Tags: Politiek,Emotie,koenis,swierstra

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.