“Ik zit hier helemaal op mijn plaats”

Wynand Wijnen onderwijsprijs

01-02-2019

Vlak voor de Kerst kreeg Fabienne Crombach van rector Rianne Letschert een mailtje met de mededeling dat ze genomineerd was voor de Wynand Wijnen onderwijsprijs. “Heel leuk, maar ik had nooit verwacht dat ik ging winnen. Met mijn hbo-achtergrond moest ik concurreren met wetenschappers met doctor- en mastertitels. Voor de vorm ging ik toch naar de dies.”

Crombach is coördinator van de excellentie programma’s bij Edlab en wint de onderwijsprijs – die sinds 1994 elk jaar uitgereikt tijdens de dies natalis van de Universiteit Maastricht aan een medewerker met een bijzondere bijdrage aan het onderwijs – voor de manier waarop zij Premium, een van de interdisciplinaire honours programma's voor masterstudenten, leidt. Ze wint een oorkonde, een bronzen beeldje en vijfduizend euro, waarvan drieduizend privé.

Haar hbo-diploma haalde ze op de Hogeschool in Breda: Tourism Management met specialisatie Corporate Communication & Business Administration. Na haar studie ging ze in Gran Canaria aan de slag voor een internationale hotelketen. Toen haar relatie uitging en haar vader ziek werd, verkocht ze haar huis en kwam ze terug naar Nederland. Na verschillende managementfuncties solliciteerde ze in 2015 bij de UM. Crombach: “De vacature leek me leuk, maar ik had nooit gedacht dat ik zou worden aangenomen. Ik mocht meteen beginnen.” Ze werkte eerst als rechterhand van de toenmalige coördinator, Ellen Bastiaens. In 2017 nam Crombach officieel het stokje over.

Een drukke baan: “Ik ben constant op zoek naar nieuwe projecten voor studenten, ik heb met veel verschillende partijen contact – opdrachtgevers, trainers, academisch personeel, alumni en natuurlijk deelnemers –, en ik ben nauw betrokken bij de selectie en evaluatie van de studenten”, zegt Crombach.
“Fabienne is de spin in het PREMIUM-web” vertelt Arie van der Lugt, Premium-coördinator en hoofddocent bij psychologie in het diesfilmpje over Crombach. “Ik zit hier helemaal op mijn plaats”, zegt Crombach. “Ik combineer mijn studie met wat ik het leukste vind om te doen: het creëren van een unieke ervaring en het runnen van een organisatie.”

Onder haar leiding is de aanpak van het programma veel persoonlijker geworden. “Mijn collega en ik kennen alle studenten en alumni bij naam. Een veilige leeromgeving vinden we erg belangrijk.” Premium-ambassadeur Rutger van Mierlo in het nominatiefilmpje: “She knows everything about everybody in the Premium-community.” 

Het PREMIUM-programma is een extracurriculair programma voor de beste masterstudenten. In groepen van vier tot zes personen van verschillende opleidingen werken ze aan een opdracht van verschillende – meestal externe – opdrachtgevers. Denk aan bedrijven als Philips en Atos Consulting, maar ook kleine organisaties als VVV Zuid-Limburg. Daarnaast krijgen alle deelnemers een op een coaching en volgen ze verschillende workshops en trainingen; onder andere over leiderschap, presenteren en werken op projectbasis. In totaal zijn studenten 250 uur met het programma bezig. Na succesvolle afronding ontvangen deelnemers een certificaat.
 

 “Ik zit hier helemaal op mijn plaats”
Dies Onderwijsprijs
Auteur: Yuri Meesen
Loraine Bodewes
Tags: onderwijsprijs,dies2019,wynand wijnen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.