Uitstel, geen afstel

Nachtopenstelling UB

02-02-2019

MAASTRICHT. De proef met de 24-uursopenstelling van de universiteitsbibliotheek (UB) gaat er komen, maar voorlopig nog niet. Er moet eerst een aantal ergernissen voor de buurt worden aangepakt.

In de tentamenperiode van afgelopen oktober zou de UB gaan experimenteren met een nachtopenstelling, maar dat ging op het laatste moment niet door na felle protesten uit de buurt. Zij werden pas een paar dagen voor de start geïnformeerd.

“Inmiddels zijn er vijf gesprekken geweest met de buurt”, zegt UB-directeur Ingrid Wijk. “Daaruit bleek dat de 24-uursopenstelling de druppel was die de emmer deed overlopen.” Omwonenden hebben onder meer last van de kleppen van grote vuilnisbakken die ’s avonds na sluitingstijd worden dichtgegooid, vrachtwagens van leveranciers die tegen de richting inrijden, verlichting in de UB die vaak de hele nacht brandt en groepjes “jolige” studenten die ’s avonds laat uit de bieb komen, legt Wijk uit.

“We willen een goede buur zijn, dus die dingen gaan we eerst oplossen voordat we met nachtopenstelling gaan experimenteren”, zegt Wijk. “De vuilnisbakken staan bijvoorbeeld al binnen en de verlichting wordt op tijd uitgemaakt. Bovendien spreken we binnenkort met leveranciers.”

Het experiment gaat hoe dan ook door. Het is namelijk onderdeel van de kwaliteitsafspraken van de UM: de vastgelegde plannen voor beter onderwijs die betaald worden met het geld dat vrij is gekomen door de afschaffing van de basisbeurs. “Zolang die afspraak er ligt, zullen we ons daaraan houden”, aldus Wijk.

Uitstel, geen afstel
UBfotoop1.7.JPG