Gij zult niet liegen

14-02-2019

Lees hier het laatste nieuws over de Rambamzaak: BNNVARA trekt boetekleed aan; UM-hoogleraren treft geen blaam 
 

“Iemand net Rambam gezien? Over wetenschappers die zich laten misbruiken door de industrie? Alleen geblurde gezichten, maar volgens mij zitten er twee UM-voedingswetenschappers bij.” Mijn collega WD stuurde dit appje op donderdagavond 24 januari, meteen na de uitzending. Niemand anders van de redactie had gekeken, maar gelukkig bestaat er zoiets als Uitzending Gemist. Ook van Rambam dat zichzelf op de website omschrijft als een onderzoeksprogramma van BNNVARA “waarin boeven, bureaucraten en onzinpraters met ongelijke munt worden terugbetaald”.

Mijn collega liet er geen gras over groeien en ging op zoek naar de identiteit van de mannen die de academische moraal van onafhankelijk onderzoek aan hun laars leken te lappen. Ze vergeleek de geblurde beelden van een kantoor en conferentiezaal met bestaande gebouwen, checkte de sprekerslijst van de nascholingscursus waar gefilmd is, vergeleek powerpointdia’s, zag een bekend leesbrilletje aan een touwtje, enzovoort. Uiteindelijk wist ze het bijna zeker: het zou gaan om de hoogleraren Rob Markus en Fred Brouns.

Hoe komt een journalist erachter of haar vermoedens kloppen? Juist, je belt de personen in kwestie. Markus zei dat hij nergens van wist en verwees door naar de woordvoerder van het college van bestuur en issue- en reputatiemanager, Gert van Doorn. Hé, een wetenschapper die verwijst naar de woordvoerder? Dat komt niet vaak voor. Van Doorn ontkent in alle toonaarden, tot drie keer toe. Ik citeer uit de aantekeningen van mijn collega: “Ik kan met zekerheid zeggen dat het hier niet om Rob Markus gaat.” Even later: “Hij is niet de onderzoeker die je geblurd in beeld ziet.” En op de vraag: is de tweede wetenschapper, die met dat brilletje, niet Fred Brouns? “Nee.” Er zit echt geen UM’er bij, besluit hij.

Klopt dit? Of wordt hier iets onder het tapijt geschoven? Ze vertrouwt het niet en belt onder anderen met een collega van Markus, prof. Harald Merckelbach (hij weet van niets, heeft Rambam niet gezien), en uiteindelijk met de decaan van zijn faculteit, prof. Anita Jansen. Ook zij weet van niets, maar gaat er direct achteraan, belooft ze. Een dag later heeft ze én de aflevering gezien, én gesproken met betrokkene. Het gaat om Markus, bevestigt Jansen die geschrokken is, maar gelooft in de integriteit van haar onderzoeker.

WD dringt aan op een interview met Markus, vraagt Brouns om een reactie, belt en mailt met Rambam, en met rector Rianne Letschert die volgende week zal reageren. Het resultaat: een interview met Markus en de reactie van Brouns op de middenpagina. En een nieuwsbericht op pagina 1.

Lees en oordeel zelf.

 

Gij zult niet liegen
Redactioneel