“Ik vind het wel fijn, gewoon lekker Nederlands praten in je studie”

Praeses Luna-tik versus Praeses Studenten Rechtsbureau Maastricht

14-02-2019

Eef Jutten: “Een paar jaar geleden wilde de uni dat we onze naam veranderden, ik weet niet precies waarom.”

Rob Tonen: “Omdat ze het met ‘gek’ associëren waarschijnlijk.”

Jutten: “Ja, nou, we hebben het er begin dit jaar nog over gehad, we bestaan 23 jaar en we passen veel aan, waarom dit niet? Toen hebben we besloten dat die naam altijd zo is geweest en ook maar zo blijft.”

Wat moest er worden aangepast?

Jutten: “We wilden ons image veranderen. Een jaar of twee geleden; het beeld was dat Luna-tik niet serieus was, alleen maar feestjes, we droegen niets bij aan de studie. En we zijn een studievereniging hè. Dat hoorden we vooral van de buitenlanders, dat is verreweg de grootste groep in de faculteit, die volgen de Engelstalige track. En daarvan is weer 90 procent Duits. Die willen dat je studiedingen organiseert, geen poolwedstrijden. Toen is de aanpak veranderd, er kwamen workshops, colleges. Maar ja, dat vonden de Nederlanders weer niet leuk. En de feestjes nu: de Duitsers komen niet en de Nederlanders ook niet meer omdat ze denken dat het saaie feestjes zijn waar alleen maar Duitsers op afkomen.”

Tonen: “Poe, dat is wel een spiraal naar beneden.”

Jutten: “We willen de twee groepen bij elkaar brengen maar het lukt niet, de scheiding is te groot, ook in de studie zelf. Dus of je er dan als vereniging toe in staat bent …”

Jutten volgt een Nederlandstalige opleiding, Tonen ook: “Ik vind het wel fijn, gewoon lekker Nederlands praten in je studie. Ik ga toch in Nederland werken, en ik woon nu samen met een vriendin die niet graag naar het buitenland vertrekt.”

Hij is via dispuutsvrienden bij het rechtsbureau beland. Dat levert gratis juridische bijstand (“maar we procederen niet”) vooral aan studenten. Waarom doet hij dat werk?

“Het staat goed op je cv, je doet praktijkervaring op, je bent met iets anders bezig dan alleen je eigen rechtsgebied, het is goed voor je sociale vaardigheden en je netwerk.”

Wat ik nou niet hoor: het bijstaan van de medemens in nood.

Tonen: “Haha, ja, dat is wel het belangrijkste! Maar rechtenstudenten willen allemaal de medemens helpen toch?”

Daar geloof ik geen zak van.

Brede grijns. “Nou ja, ik niet, ik ga het bedrijfsleven in. Dat is ook waarom ik fiscaal recht koos boven Nederlands recht: meer banen en beter betaald.”

Wat doen ze bij het rechtsbureau? Veel huurzaken, borgsommen die niet of te laat worden terugbetaald (“Ja, héél veel klachten over Jules”), en veel conflicten met de universiteit. Maar ook een jongen die zich meldt met gewetensnood: hij heeft tijdens het stappen iemand een knal verkocht en vraagt zich af of hij zich bij de politie moet melden. Tonen: “Ik zeg dan: ‘Als ik advocaat was zou ik het je afraden, want dan komt er zeker een zaak, dus wacht het maar af. Maar hoe voel je je erbij, voel je je schuldig?’ Ja dus. Nee, ik weet niet hoe het is afgelopen.”

Jutten heeft ooit ook overwogen om rechten te gaan studeren. Maar ook geneeskunde, en Frans. Het werd psychologie. “Dat is hier biologisch-cognitief, vind ik interessant, maar ik wil denk ik wel de klinische kant op, mensen helpen, ik denk dat ik mijn master in die richting ga doen. Ik heb zelf ook bij een psycholoog gelopen toen ik een jaar of 16 was, misschien kan ik een betere therapeut zijn omdat ik me beter kan inleven.”

Tonen: “Iedereen heeft in zijn leven wel eens een moeilijk moment.”

Jutten: “Ja, maar op therapie rust een stigma, veel mensen gaan pas als het héél slecht gaat. En veel zijn er ook niet open over. Ik snap het wel, mensen zien het als een zwakte, het kan tegen je werken. Er zijn veel mensen bij ons die psychologie hebben gekozen omdat ze problemen hadden. De meesten praten er niet over, tenzij je ernaar vraagt. Nederlanders en Duitsers het minst, de andere buitenlanders komen er meer voor uit. Vorig jaar hadden we een vak over ‘lichaamsbeeld’, ik heb met de tutor besproken dat ik daar iets mee had gehad maar dat ik twijfelde of ik het in de groep zou zeggen. Want er werden ook grapjes over gemaakt. Dat doe ik zelf soms ook, grapjes maken, maar ik kan er niet altijd tegen.”

Des te belangrijker dat mensen dit nu lezen.
Jutten: “Ja, dat is waar.”

 

Eef Jutten (19), tweedejaars psychologie, is ‘commissaris extern’ van studievereniging Luna-tik; (de voorzitter spreekt geen Nederlands)

Aantal actieve leden: 60         

Betekenis Luna-tik: “Precies wat je denkt dat het is, ja: gek. Maar waarom dat streepje, en waarom met een k? Geen idee.”

 

Rob Tonen (24), derdejaars fiscaal recht, is voorzitter van Studenten Rechtsbureau Maastricht

Aantal actieve leden: 12 (“Het zijn medewerkers, leden hebben we niet.”)

Betekenis Studenten Rechtsbureau Maastricht: “Spreekt voor zich.”

“Ik vind het wel fijn, gewoon lekker Nederlands praten in je studie”
preasesversuspraeses
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.