TV-programma suggereert: twee UM-hoogleraren zijn omkoopbaar

14-02-2019

Lees hier het laatste nieuws over deze zaak: BNNVARA trekt boetekleed aan; UM-hoogleraren treft geen blaam 
 

MAASTRICHT. Ze waren onherkenbaar gemaakt maar toch te herkennen: twee Maastrichtse wetenschappers die in het tv-programma Rambam werden opgevoerd als lieden die best bereid waren om tegen betaling positieve onderzoeksresultaten te leveren. Het ging om Chinese energiedrankjes. Maar de twee, emeritus-hoogleraar Fred Brouns en bijzonder hoogleraar Rob Markus, vinden dat ze er ingeluisd zijn.

“Boeven, bureaucraten en onzinpraters worden met ongelijke munt terugbetaald”, schrijft BNNVARA-onderzoeksprogramma Rambam op de website. In de uitzending van donderdag 24 januari maken de vier presentatoren jacht op voedingswetenschappers. Hoe onafhankelijk is hun onderzoek? Zijn ze bereid geld aan te nemen in ruil voor positieve resultaten? Drie wetenschappers komen aan het woord, geblurd. Twee van hen zo is het vermoeden, zijn van de Universiteit Maastricht: Fred Brouns en Rob Markus. Na een ontkenning door Markus en de UM-woordvoerder volgt later toch de bevestiging. De namen zongen ook al rond binnen de UM.
In de uitzending lijken zij bereid hun oren te laten hangen naar de commercie; dat zou een ernstige schending van de wetenschappelijke integriteit zijn. Zo zegt Fred Brouns, emeritus-hoogleraar Innovatie in Gezonde Voeding, in Rambam: “Kijk, voor mij is het belangrijk om te weten wat jullie willen en hoe het naar buiten wordt gebracht. Het moet echt dichtgetimmerd zijn.” Bijzonder hoogleraar neuropsychologie Rob Markus vertelt te willen helpen met een onderzoeksopzet, met als uitkomst: “een zo gunstig mogelijk effect” van een bepaalde drank op gedrag. Overigens is niet duidelijk welke vraag nu voorafgaat aan hun antwoord en wat de context is.

In een gesprek met Observant uit Markus zijn frustratie over de werkwijze van Rambam. “Ik heb anderhalf uur met hen gesproken en daarin heb ik juist het tegenovergestelde gezegd. Ik ben helemaal niet geïnteresseerd om onderzoek te doen naar energiedrankjes, ik heb dat geweigerd en gezegd dat ik hun voorstel allesbehalve integer vind. Bovendien, wie eerlijk onderzoek doet, kan nooit garanderen dat er iets positiefs uitkomt.”
Brouns beticht Rambam van cherry picking: het gebruiken van fragmenten om een verhaal kracht bij te zetten. “Waar zijn de door mij gemaakte zeer kritische opmerkingen over energiedranken gebleven?”
“Ik vind het schandalig als wetenschappers zich zouden laten omkopen door de industrie, maar ik vind dit een vorm van fake news”, reageert decaan Anita Jansen van de faculteit psychologie en neurowetenschap. “Rambam is te ver gegaan, je weet niet wat ze hebben gevraagd, hoe ze hebben geknipt. Ik vind dit een ordinaire karaktermoord.”

Volgens Maartje van der Sande, productieleider van Rambam, zijn de uitspraken níet uit de context gehaald. Vlak voor het ter perse gaan van Observant schrijft zij dat het programma “waarheidsgetrouw” te werk is gegaan. “Er is dan ook geen sprake van framing of oneerlijke journalistiek.” Daarnaast, stelt Van der Sande, heeft emeritus voedingsprofessor Martijn Katan (Vrije Universiteit Amsterdam), die in de uitzending de uitspraken van de wetenschappers becommentarieert, “het gehele, ongemonteerde gesprek dat we met de hoogleraar hebben gevoerd, gezien”. Op de dag van de uitzending van Rambam twitterde Katan: “Daarnet @rambamtv gekeken. Over wetenschappers die zich verhuren aan de commercie. Treurig om te zien. (…)Dit moet stoppen!” Rector Rianne Letschert reageert volgende week in Observant. Ze sprak vandaag met Brouns en Markus over de kwestie.

TV-programma suggereert: twee UM-hoogleraren zijn omkoopbaar
logorambam