Het beestje bij de naam noemen

21-02-2019

Lees hier het laatste nieuws over de Rambamzaak: BNNVARA trekt boetekleed aan; UM-hoogleraren treft geen blaam 
Wie in de wetenschap plagiaat pleegt, kan zijn spullen pakken. Ook in de journalistiek wordt herhaaldelijk van alles overgeschreven zonder bronvermelding of eigen onderzoek. Maar dit blijft veelal zonder gevolgen.

Vorige week schreven wij - na uitvoerig onderzoek door mijn collega WD - over twee UM-hoogleraren die geblurd in het tv-programma Rambam verschenen en die, zo suggereerden de tv-makers, niet integer zouden zijn. De stukken stonden woensdagmiddag 13 februari op onze site en de volgende ochtend verscheen er een artikel in De Limburger dat ruim putte uit Observant en - zoals het hoort - onze naam vermeldde. Ook omroep L1 besteedde in een nieuwsitem op 14 februari aandacht aan deze zaak. Helaas zonder bronvermelding. Een mailtje op die avond naar de L1-hoofdredacteur had meteen effect. “Een terecht punt”, zei hoofdredacteur Leo Hauben en paste het bericht op de L1-site aan. Voor de tv-reportage was dat te laat.

Zowel De Limburger als L1 noemden niet de namen van de betrokkenen. Dat deden wij wel. Waarom? In de journalistiek draait het om de vijf W’s - wie, wat, waar, waarom, wanneer - en hoe. Bij ‘wie’ hoort het vermelden van namen. Er moeten goede redenen zijn om een naam niet te noemen, schrijft de NRC op de website; bijvoorbeeld als het gaat om verdachten van een strafbaar feit, minderjarigen, of bij ernstige beschuldigingen waar geen wederhoor heeft plaatsgevonden. Soms is een naam ook heel eenvoudig niet zo relevant voor een medium. Ik kan me voorstellen dat voor zowel L1 als De Limburger de vermelding van ‘twee UM-hoogleraren’ volstaat.

Voor Observant ligt dit uiteraard anders, het gaat hier immers om twee mensen uit de UM-gemeenschap en dan wil je zo volledig mogelijk zijn. De geruchtenstroom was inmiddels binnen en buiten de UM stevig op gang gekomen, er zongen namen rond, en verschillende wetenschappers in het land hadden er een - vaak weinig aan de verbeelding overlatende -  tweet aan gewijd.  Door de namen te noemen - na een check bij de betrokkenen - kon de geruchtenstroom (op dit punt) stoppen.

En bovendien: wie alleen spreekt over twee UM-hoogleraren maakt een hele groep verdacht. Ook dat wil je voorkomen. En last but not least: Observant heeft de twee hoogleraren een podium gegeven om hun verhaal te doen. Daar is anonimiteit al helemaal ongewenst.

 

Het beestje bij de naam noemen
Redactioneel