Tijdelijke woningen; gemeente in gesprek over ideeën

21-02-2019

MAASTRICHT. Stapelbare tiny houses of verbouwde kantoren? Grootschalig of juist kleinere campusachtige locaties? In Randwyck? De gemeente Maastricht wil nog niets zeggen over de ingediende voorstellen voor tijdelijke woningen. Wel wordt er in elk geval gesproken met vier van de 26 initiatiefnemers. Hun plannen zijn uit te voeren voor 1 september. Maastricht biedt ruimte voor maximaal vijfhonderd tijdelijke woningen; driekwart daarvan is bedoeld voor studenten.

De stad heeft meer betaalbare studentenwoningen nodig, vooral zelfstandige woonruimtes. Want dat is wat veel internationale studenten willen. En laat nu juist deze groep de komende jaren sterk gaan groeien, verwacht de gemeente. De tijdelijke woningen moeten alvast een deel van de druk op de woningmarkt wegnemen. “We willen niet dezelfde taferelen als vorig academisch jaar”, reageert senior beleidsmedewerker Fred Bunk. Toen bleek het aantal eerstejaars aan de Universiteit Maastricht groter dan verwacht. De UM luidde de noodklok omdat er in november en december 2017 nog steeds studenten rondliepen op zoek naar een betaalbare kamer. Van de prognose van de gemeente zou niets deugen, klonk het toen. Een half jaar geleden werden daarom de deuren geopend van 217 extra kamers op het Annadalcomplex.

Daar komen er voor komende september een groot aantal bij. Hoeveel? Dat is onduidelijk – er is ruimte voor maximaal vijfhonderd. De grootste hap is gereserveerd voor studenten. Het laatste kwart is voor spoedzoekers, zoals mensen die net zijn gescheiden, statushouders, inwoners die de geestelijke gezondheidszorg verlaten en (net afgestudeerde) starters.

Verantwoordelijk wethouder Vivianne Heijnen wil nog niets kwijt over de inhoud van de ingediende plannen. “Ter bescherming van de belangen van de initiatiefnemers”, staat er in de raadsinformatiebrief van 1 februari. Wat kunnen we verwachten? Een cluster woningen in verbouwde monumenten of kantoorruimtes, of “stapelbare tiny houses”, zoals Heijnen de containerwoningen liever noemt. Beleidsmedewerker Bunk: “Misschien kiezen we wel voor één grote en een aantal kleinere campusachtige locaties.” De tijdelijke woningen zullen maximaal tien jaar overeind staan. De ‘winnaars’ zullen eerst een officiële vergunningaanvraag in moeten dienen. Pas daarna gaat het licht echt op groen.

De gemeente geeft de voorkeur aan Randwijck. Buiten de singels om de student zoveel mogelijk weg te stoppen? “Nee, zeker niet”, zegt Heijnen. “Het is een misvatting dat studenten niet welkom zijn in de stad. Bijna nergens in Nederland is er zo’n hoog percentage studentenkamers in de binnenstad als in Maastricht. Bovendien blijkt ook uit de landelijke monitor studentenhuisvesting dat studenten graag willen wonen in Randwijck.”

In het voorjaar verschijnt een nieuwe ‘woonprogrammering studentenhuisvesting’ (over de permanente invulling) met daarin de koers van de gemeente tot 2024. Daarmee gooit ze haar huidige document, dat pas in 2020 afloopt, maar nu al niet meer up to date is, in de prullenbak.  

Tijdelijke woningen; gemeente in gesprek over ideeën
studentenkamer
Auteur: Wendy Degens
Flickr
Categoriëen: Nieuws,
Tags: gemeente,student&stad,studentenhuisvesting

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.