“Word ik hier een beetje in de zeik genomen?”

Praeses Integrand versus Praeses Bonobo

21-02-2019

Inge Buiter komt hinkend binnen. “Van de trap gevallen, mijn voet verzwikt.”

Aise de Pagter lacht: “Was er drank in het spel?”

Buiter: “Eh ja, misschien wel…” De Pagter knikt begripvol.

Buiter heeft van Bonobo gehoord, maar daar blijft het ook wel bij. “Ik heb zelf een tijdje bij een Tragosdispuut gezeten, misschien hebben we weleens met jullie geborreld. Ik ben eruit gestapt, vond het niet meer zo bij me passen. Te veel verplichtingen, ik wil mijn agenda zelf inrichten. Je had elke week wel twee, drie, vier avonden dat er iets was.”

Volgt een verhaal over café Falstaff waar ze ook nog werkt, plus de studie, “dus met het dispuut werd het te veel. Maar toen had ik ineens weer te weinig om handen en wilde ik er toch iets naast doen, mijn soft skills ontwikkelen…”

 

O jee. Wat zijn dat?

De Pagter moet erom grinniken. Buiter: “Nou, dat ik op persoonlijk vlak ergens beter in wil worden. Leren dingen uit handen te geven, ik wil controle houden. En dat je mensen soms dingen moet opleggen; ja, ik wil wel echt voorzitter zijn, en dat betekent soms dat je streng tegen mensen moet zijn terwijl je ook persoonlijk een band hebt. Je bent eindverantwoordelijk. Kijk, Integrand is een landelijke organisatie die stages regelt bij het bedrijfsleven, en van het landelijke bestuur krijgen we targets, zoveel studenten bij zoveel stages geplaatst, dat soort dingen. Een keer per maand komen alle afdelingen bij elkaar in Utrecht en leg je verantwoording af als het niet lukt.”

 

Het lijkt wel een bedrijf. Is dat leuk?

“Ja, leuk en leerzaam, ik wil later ook wel ergens leidinggeven, de baas worden. We hadden vorige week een weekend met een training bij KPMG, die bieden traineeships aan, ik weet niet of dat iets voor mij is, mijn studie gaat over beleid en management in de zorg. Want dat is net het punt, ik had geen idee waar ik voor koos toen ik destijds op school het gezondheidsprofiel koos, nu denk ik sinds ik hier bij Integrand zit: management is leuk, maar zodra het aan de zorg gerelateerd wordt, verpleeghuizen, ouderenzorg, vind ik het saai worden. Eigenlijk heb ik er niks mee.”

 

Was het een meisjesding?

“Ja, dat denk ik wel, achteraf.”

De Pagter heeft een bijzondere school- en studiecarrière achter de rug. Op school: niet een maar twee profielen. Op de universiteit, na het UCM: twee masters. En daarvoor een klein jaartje technische bedrijfskunde in Enschede maar “dat was helemaal kut, ging veel over computermodellen, daar had ik geen zin in, dus terug naar mijn ouders.”

Buiter: “Jee, waren die daar blij mee?”

De Pagter was er vooral zèlf niet blij mee: de dag na zijn 18e verjaardag had hij meteen het huis verlaten, dus nu, na een jaar “je eigen regels bepalen”, was terugkeren moeilijk. Maar ze vonden een middenweg, en dat moest ook wel want hij bleef twee jaar thuis, had allerlei baantjes, voor hij naar Maastricht vertrok. Waar hij nu met 26 jaar zowel “werkzoekend” als dispuutsvoorzitter is.

 

Dan heb je dat toch wel gehad? Alsof je naar je eigen kinderen kijkt…

De Pagter: “Nee, nou ja, dat gevoel begint te komen maar er is nog steeds een klik, ook met de jongere leden. Dat ik voorzitter werd was omdat Bonobo een moeilijke tijd had, nogal wat leden die om allerlei redenen weggingen, en [met een brede grijns] ik wilde mijn soft skills ontwikkelen…” (Buiter: “Word ik hier een beetje in de zeik genomen?”)

Wie hem ziet en hoort praten zou het niet zeggen, maar De Pagter is een strenge voorzitter. Niet al te streng want “daar onderscheidt Bonobo zich van andere disputen, wij houden niet van een keurslijf, dat je bijvoorbeeld in café De Beurs tot elf uur als dispuut bij elkaar moet blijven, of op een vaste plek in de kroeg moet staan; bij ons is er een voldoende dosis ‘schijt aan’. Maar regels zijn wel belangrijk, intern dan. Dat de dispuutsborrel om zeven uur begint en niet om tien over zeven: het moet een keer beginnen toch? Anders gaat het van kwaad tot erger.”

En ja, ook hij wil op termijn een leidinggevende functie, “maar wel in teamverband: dat je overlegt, iedereen heeft input en dan hak je de knoop door. Ik heb een master International Business gedaan, wat moet je daar anders mee dan leidinggeven?”

 

 

 

 

 

?Inge Buiter (21), derdejaars gezondheidswetenschappen, is voorzitter van Integrand

Aantal actieve leden: “Hebben we niet, wel tien mensen in het bestuur.”

Betekenis Integrand: “Ik weet niet goed waar de naam vandaan komt. Het is een landelijke organisatie, hij is niet hier bedacht.”

 

Aise de Pagter (26), net afgestudeerd, deed UCM en twee masters bij de SBE, is voorzitter van O.H.D. Bonobo

Aantal actieve leden: 15      

Betekenis Bonobo: “Die aap dus. Het is begonnen met zeven jongens die in Twente studeerden, daar bij de introductie in een groepje ‘de Bonobo’s’ zaten, toen hier een master gingen doen en de naam meenamen.”

“Word ik hier een beetje in de zeik genomen?”
Praeses Integrand versus Praeses Bonobo
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.