“We zien onszelf niet als huwelijksbureau”

Praeses Studentengolfvereniging versus Praeses Equinox

28-02-2019

Saskia, waarom gaat een meisje zo’n eh… ouwemensensport doen?

Marks: “Haha, ja, dat is het clichébeeld, golf, dat is een oude rijke man, met een gele broek of zo. Wij willen het juist uit die sfeer halen, willen dat studenten het meer gaan doen.  Ik ben begonnen toen ik 15 was, mijn moeder nam me mee naar een golfjeugdles, in Antwerpen, ik ben daar opgegroeid. Ik was toen al gestopt met hockey, daar lag niet echt mijn talent, het lopen ging, de techniek minder. En ja, nu doe ik dus een hele technische sport.”

Stoop: “Ik heb ook gehockeyd, vanaf mijn zesde, zevende al, mijn hele jeugd tot ik naar Maastricht kwam. Het is echt mijn sport.”

Marks: “Waarom ben je dan niet bij MSHC gegaan?” Dat is de studentenhockeyclub dus.

Stoop: “Tja, heb ik over nagedacht, maar als ik het doe wil ik het goed doen, dan speel je dus op zondag en dan wilde ik ook naar huis, naar Breda.”

En een andere sport?

Stoop: “Hmmm, niet echt, ik had me ingeschreven bij de sportschool, maar ik kon me er niet voor motiveren, dus dat heb ik weer afgezegd. Nu probeer ik hard te lopen…”

Marks: “Wat goed!”

Ze zegt ‘probéér’ hè…

Stoop: “Haha ja, ik doe het inderdaad bijna niet. Soms met mijn vriend, maar ik vind het niet leuk, ik vind het eenzaam, je hebt geen doel. Competitie met anderen, dat doe ik graag, niet met mezelf.”

Marks: “Bij golf kun je wel tegen jezelf spelen, ik doe dat om te trainen. Maar met anderen is het leuker. Het is wel mijn sport voor het leven geworden. Ik fitness ernaast want fysiek is golfen minder zwaar, hoewel je toch zes kilometer loopt met 18 holes. Mentaal kan het wel zwaar zijn. Ik heb ook andere dingen gedaan hoor, atletiek, zwemmen, zeilen…”

Stoop mijmert: “Atletiek, dat lijkt me wel wat, rondjes lopen tegen tien anderen, hartstikke leuk.”

Nou zeg, je vindt veel leuk, en je doet het allemaal nìet.

Stoop: “Ja, dat klopt! Ik heb wel een keertje met mijn broertje leren kitesurfen, heel leuk, maar in Nederland mag je dat niet overal doen en je hebt een diploma nodig. Ook dat is er nog niet van gekomen, haha.”

Even iets over haar dispuut. Equinox zegt op haar site dat het “het meest uitdagende damesdispuut bij Circumflex” is.   

Wat is dat? Diepe decolletés?

Stoop: “Néé! Helemáál niet! Het is vooral: niks is gek, je wordt bij ons niet snel veroordeeld, we stimuleren elkaar, er zijn oudere leden die tijdens hun coschappen bij geneeskunde al stukken gepubliceerd hebben bijvoorbeeld, we doen ook aan ‘vrije ontwikkelingsavonden’, zo noemen we dat, een avond mediteren, of salsa, of een lezing over Cuba waar iemand is geweest. Dat bedoelen we met uitdagend. Ik vind het belangrijk om wat meer diepgang in een dispuut te hebben; van die meidendisputen met schreeuwers, overheersende types, daar heb ik niks mee.”

En een gemengd dispuut? Dat hoefde voor haar niet zo nodig. “Daar kunnen relaties ontstaan en dan krijg je toch een andere vibe.” Stoop ontmoette haar vriend toen die in het bestuur van CF zat. Ook hij is lid van een dispuut, “hij leidt hetzelfde leven als ik, veel verplichtingen, ja.”

Marks: “Maar die snapt de situatie dan wel.”

Golf, dat is gemengd. Hoe staat het daar met de liefde?

Marks: “Daar mag ik niks over zeggen!  Goed, er is wel één koppel ontstaan, dat is verder geen probleem. Maar we zien onszelf niet als huwelijksbureau. Wat ik wel leuk vind is dat je mensen uit andere faculteiten treft. Dus dat verbreedt de markt wel. Ja, gemixt is leuk, wij hebben 17 mannen, tien vrouwen. Mijn twee andere bestuursleden zijn mannen, Joost en Roderick.”

Stoop proest het uit: “Roderick? Heet-ie zo?”  

Marks: “Ja, ken jij er ook één?”

Stoop: “Nee, haha, ik moet lachen omdat Roderick zo’n kakkersnaam is! Echt iets voor golf!”

Marks blijft er stoïcijns onder: “O, maar ik ken dat kakkerssyndroom helemaal niet, ik ben in Vlaanderen opgegroeid en Roderick is Nederlands maar die is weer opgegroeid in Duitsland. Een kakker? Ik zal het hem eens vragen.”

Maar wat ze eigenlijk wilde zeggen: dat het zo leuk is, in het bestuur met die twee jongens. “En ze kunnen er mee leven dat de voorzitter een vrouw is.” Brede glimlach.

 

 

 

 

 

?Saskia Marks (“niet met een x alsjeblieft!”) (19), derdejaars European Law School, is voorzitter van Studenten Golf Vereniging Maastricht

Aantal actieve leden: 27

Betekenis SGVM: “Dat is evident.”

 

Maud Stoop (20), tweedejaars geneeskunde, is voorzitter van M.D.D. Equinox (Circumflex)

Aantal actieve leden: 29         

Betekenis Equinox: “Twee keer per jaar is de nacht even lang als de dag. Dan lijken ze dus op elkaar. Wij zijn een eenheid maar toch heel verschillend. Snapt u het?”

“We zien onszelf niet als huwelijksbureau”
Praeses versus Praeses
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.