"Kan ik in Observant?"

14-03-2019

Net voor carnaval werd de redactie gebeld door een medewerker die hoog op de lijst van een politieke partij staat. Was het niet leuk om hem hierover te interviewen? Een maand eerder viel tot drie keer toe een mailtje van een student op onze digitale deurmat. Ook hij staat op een verkiesbare plaats (van een andere partij) en zou het zeer op prijs stellen als Observant een artikel aan hem zou willen wijden. Wat dachten we van hem in een aflevering van de bijbaan? Of een berichtje over een ludieke studentenactie waar hij bij betrokken is?

Hij begon gelukkig niet over een gasthoofdredacteurschap, iets wat in andere media de laatste weken strijk en zet was: politici konden meer dan eens zichzelf onbekommerd etaleren.

U begrijpt het al. Het antwoord op al die beleefde verzoeken was nee. Het is niet zo dat wij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart onbelangrijk vinden. Integendeel. Maar we willen ons voor geen enkel politiek karretje laten spannen en dan moet je kiezen: of we geven aan geen enkele Limburgse politicus (in spe) de ruimte, of aan eentje uit iedere partij. Wij gaan voor optie één en verwijzen onze lezers graag door naar de stemwijzer om te achterhalen welke partij het beste past. Dit zorgt er meteen voor dat wij ruimte en tijd overhouden voor andere verhalen.

Zo staat deze week op de middenpagina het relaas van twee Syrische onderzoekers die onlangs met een NWO-subsidie aan de slag gingen in Maastricht. Zij vluchtten allebei voor het oorlogsgeweld. Neem Musa Idris (31), een Palestijn die in Damascus woonde en studeerde en zich een burgeractivist noemt, vertrok toen twee van zijn vrienden - ook activisten - opgepakt werden. Hij kwam terecht in de Turkse badplaats Izmir waar hij contact zocht met smokkelaars voor de overtocht naar Griekenland. De eerste poging strandde, hij werd opgepakt door de politie en bracht een nacht in de cel door. De tweede keer zonk de boot, een vrouw stierf, de rest van de opvarenden werd gered. Hij gaf niet op en bij de derde poging bereikte hij Europa, om precies te zijn het eiland Rhodos, om vervolgens met een nep Kroatisch identiteitsbewijs het vliegtuig naar Amsterdam te nemen.

Na allerlei omzwervingen begon hij aan een master Biomedical Sciences in Maastricht die hij in juni 2018 afrondde. Nu is hij een promovendus die onderzoek doet naar de relatie tussen het zenuwstelsel in de darmen en darmkanker. Zijn toekomstdroom? Professor worden. Wat een veerkracht.

 

 

Redactioneel