“Ik lach me door veel situaties heen"

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

26-03-2019


Eva Vanbrabant (Lommel, 21)/ masterstudent Health and Social Psychology/ heeft sinds een half jaar een relatie/ woont in Maastricht

Ik wil later een groot gezin. Ik wil zeker een gezin, maar groot, dat weet ik niet. Twee kinderen lijkt me wel genoeg. Ik heb zelf ook een broer, dat vind ik fijn. Hij is twee jaar jonger dan ik. Vroeger konden we heel boos op elkaar worden, maar toen ik twaalf was zijn we voor het werk van mijn vader naar Singapore verhuisd. Daar is onze band beter geworden, we hadden er natuurlijk ook geen andere familie. Nu is het altijd leuk als we samen zijn, we lachen veel. In de zomer werken we zelfs samen in hetzelfde restaurant, mensen verbazen zich erover dat wij dat zonder problemen kunnen.

Vader of moederskind? Qua karakter lijk ik meer op mijn vader. Ik heb zijn doorzettingsvermogen, wij gaan altijd voor beter. Ik vind het knap hoe hij steeds doorgroeit in zijn werk. Toen we naar Singapore gingen had hij heel Azië onder zich, nu is hij CEO van een Oostenrijks bedrijf, waar mijn ouders nu wonen. Dat motiveert mij. Ik wil groeien. Hij kan me ook makkelijker opvrolijken als ik bijvoorbeeld een herexamen heb. Dat vind ik slecht, ik ben heel streng voor mezelf. Als hij zegt dat hij ook wel eens een her heeft gehad, aanvaard ik het eerder dan wanneer mijn moeder zegt dat een her toch niet zo erg is.

Moeilijkste aan de liefde. Ik heb nu voor het eerst een serieuze relatie en wat ik niet per se moeilijk vind, maar wel constateer, is dat je altijd rekening moet houden met iemand anders. Mijn vriend komt ook uit Lommel, hij zit bij de triatlonvereniging, net als ik. We kennen elkaar van het trainen. Ik was niet per se op zoek naar iemand die ook uit België komt, maar nu het zo is vind ik het wel fijn. We begrijpen elkaar goed.

Beste advies ooit? Ik ben redelijk eigenwijs. Denk bij advies al snel ‘dat is niet zo’ of ‘dat zal wel’. Misschien dat ik er later toch iets mee doe, maar daar ben ik me op dat moment niet bewust van.

Welk nieuws maakt je bang? Nieuws over terroristische aanvallen, daar verschiet ik altijd van. Toen de aanvallen in Brussel waren, zat het de hele dag in mijn hoofd. Het enge vind ik dat het niet te voorspellen is wanneer er weer een aanval komt. Ik vlieg ook vaker, ga op citytrip. Dan kan er dus opeens zoiets gebeuren.

België of Nederland? België blijft altijd mijn thuis, waar ik ook woon. Na mijn studie zou ik best in Nederland kunnen blijven, maar als ik de kans krijg om ergens anders op de wereld aan de slag te gaan, zeg ik snel ja. Ik heb heel veel geleerd van mijn tijd in Singapore. Toen we daarheen gingen sprak ik geen woord Engels en was ik een verlegen meisje, stil bij onbekenden. Een jaar later had ik mensen uit allerlei culturen leren kennen op mijn internationale middelbare school, sprak ik vloeiend Engels en was het verlegene er helemaal vanaf. Ik ben daar zelfstandig geworden. Daardoor durfde ik ook op mijn achttiende naar Maastricht te vertrekken, terwijl mijn ouders nog twee jaar in Singapore bleven zodat mijn broertje zijn middelbare school kon afmaken. Daardoor ben ik op uitwisseling gegaan naar Australië tijdens mijn bachelor, in plaats van in Europa te blijven. Ik grijp alle kansen.

Ik geloof in… dat als je hard werkt en je passie volgt er bijna niets is wat je niet kan. Mijn motto in het leven is ‘She believed she could do it so she did’. Bij de uitreiking van mijn bachelordiploma – ik heb UCM gedaan – werd ons gevraagd een inspirerende quote in te dienen die dan getoond werd bij je foto. Mijn moeder zei meteen: ‘Ik weet welke Eva gekozen heeft.’

Slechtste eigenschap? Niet tevreden zijn met wat ik heb bereikt. Als ik bij een triatlonwedstrijd niet zo snel ben als ik had gehoopt, ben ik slecht gezind. Terwijl het toch een prestatie is. Mijn moeder zegt dan wel eens: ‘Misschien moet je eerst even trots zijn, voordat je kritisch wordt.’

Dit wil ik nooit meer meemaken. Tja. Ik heb vorig jaar mijn sleutelbeen gebroken toen ik van de fiets viel in Spanje. Dat was niet leuk, maar ik ben iemand die altijd lacht. Eenmaal terug van het ziekenhuis vroeg een vriendin: heb je helemaal niet geweend? Nee, en dat had ook niets geholpen. Ik lach me door veel situaties heen, ik wil me niet zo uiten tegenover anderen. Bij mij duurt het lang voordat ik iemand vertel waar ik mee zit. Op de een of andere manier verwerk ik het zelf, raak ik over dat gevoel heen. Toen ik mijn moeder zag kwamen de tranen trouwens alsnog; ik dacht dat mijn triatlonseizoen over was. Gelukkig ging mijn herstel vlotter dan gedacht.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Zeker. Er is niets wat ik liever doe dan aan het einde van de dag nog even sporten. Dan kom ik voldaan thuis en is alle stress van me afgevallen. Natuurlijk sta ik ook niet altijd te springen om nog te gaan hardlopen, zwemmen of fietsen, maar ik weet dat ik me daarna beter voel. Ook qua voeding let ik op. Ik eet sinds ik op mezelf woon vegetarisch en langzaam maar zeker is dat veganistisch geworden. Ik was er al op de middelbare school in geïnteresseerd, keek filmpjes van vloggers die een plantaardig dieet volgen. Mijn ouders waren niet overtuigd dat het gezond was, dus moest ik wachten. Inmiddels heb ik ze op andere gedachten kunnen brengen. Ik krijg ieder jaar een bloedtest en mijn waarden zijn heel goed. Mensen helpen bij het aanleren van een gezonde levensstijl is ook wat ik later in mijn werk wil doen. Ik denk dat het aanpassen van je voeding en meer bewegen veel doet voor je gezondheid. Dat is niet simpelweg een kwestie van hamburgers vervangen door broccoli, ook het mentale aspect speelt mee. In mijn studie combineren we medische en sociaal-psychologische factoren, die visie heeft volgens mij de toekomst.

“Ik lach me door veel situaties heen
eva