UM start inzamelingsactie voor Mozambikaanse universiteit

27-03-2019

MAASTRICHT. Drie faculteitsgebouwen zijn totaal vernield, net als het bijbehorende ziekenhuisje en de opleidingskliniek. De cycloon Idai die op donderdag 14 maart in de stad Beira, Mozambique, aan land kwam, heeft een groot deel van de Universidade Católica de Moçambique (UCM) vernield. De Universiteit Maastricht, die nauwe banden onderhoudt met de UCM, start een inzamelingsactie.

Metershoge vloedgolven, rivieren die buiten hun oevers traden en een modderzee van meer dan 3000 vierkante kilometer. De cycloon Idai laat een spoor van ellende achter in Mozambique, maar ook in Malawi en Zimbabwe. Het aantal doden - men vreest voor duizenden - loopt nog steeds op, er is een tekort aan voedsel, drinkwater, medicijnen, eigenlijk alles. Er zijn al uitbraken van cholera en malaria.

De havenstad Beira, de tweede stad van Mozambique met ruim een half miljoen inwoners, werd zwaar getroffen. Geraldine Beaujean, directeur van SHE Collaborates (School of Health Professions Education), was op woensdag 13 maart in Beira voor een afspraak op het hoofdkantoor van de UCM. “Wij werken al sinds de jaren negentig samen met deze universiteit die faculteiten heeft in verschillende Mozambikaanse steden. Wij hebben daar geholpen met de oprichting van de medische faculteit, hebben samen het ziekenhuisje gebouwd, een generatie artsen opgeleid. Ik was er voor een gezondheidsvoorlichtingsproject over seksualiteit, samen met Miriam Groenhof, een collega van het Aidsfonds.”

Zij maakte de cycloon mee, zag de ravage en vindt “dat wij als universiteit onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Wij moeten de UCM meehelpen om letterlijk weer alles op te bouwen.” Daarom start de Universiteit Maastricht een inzamelingsactie voor de opbouw van de UCM in Beira. Iedereen kan een bedrag over maken op IBAN: NL21 INGB 0653 6632 42. Onder vermelding van ‘Zorg voor Beira’ of ‘Care for Beira’.  Beaujean: “Zo weten we dat het geld bij de universiteit terechtkomt en goed gebruikt zal worden.”

Lees hier het ooggetuigenverslag van Geraldine Beaujean

IBAN: NL21 INGB 0653 6632 42. op naam van Stichting Universiteitsfonds SWOL ovv ‘Zorg voor Beira’ of ‘Care for Beira

UM start inzamelingsactie voor Mozambikaanse universiteit
Na de cycloon Idai
Auteur: Riki Janssen
Flickr/ Denis Onyodi Climate Centre
Categoriëen: Nieuws,
Tags: beira

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.