BNNVARA trekt boetekleed aan: UM-hoogleraren Markus en Brouns treft geen blaam

Rambam manipuleerde beelden

29-03-2019

MAASTRICHT. BNNVARA en productiebedrijf CCCP betreuren het dat het televisieprogramma Rambam de indruk heeft gewekt dat twee hoogleraren van de Universiteit Maastricht de wetenschappelijke moraal aan hun laars zouden lappen. Door montage van fragmenten werd gesuggereerd dat de wetenschappers hun oren naar de industrie wilden laten hangen. Maar dit is onjuist, concluderen de omroep en de productiemaatschappij nu.

Een delegatie onder leiding van de Maastrichtse emeritus-hoogleraar André Knottnerus kon de banden van de betreffende uitzending - met als centrale vraag 'Is wetenschappelijk onderzoek te koop?' - vorige week bekijken. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van BNNVARA aanwezig, meldt de UM in een verklaring vandaag. Omroep, productiemaatschappij en Knottnerus kwamen daar gezamenlijk tot dezelfde conclusie. 
De hoogleraren Rob Markus en Fred Brouns treft dus geen blaam. Opvallend is dat eerder de Amsterdamse voedingsdeskundige em. prof. Martijn Katan na het bekijken van dezelfde banden tot de conclusie kwam dat Brouns niet, maar Markus wel dubieuze uitspraken zou hebben gedaan.

De Universiteit Maastricht "beraadt zich nog op stappen" tegen de omroep en/of de productiemaatschappij, verklaart de UM-woordvoerder in De Limburger. Dat zou een gang naar de rechter kunnen zijn of wellicht een klacht bij de Raad voor de Journalistiek; nadere mededelingen daarover zijn niet gedaan.

De affaire rond deze Rambam-uitzending kwam aan het rollen nadat Observant de identiteit van beide hoogleraren wist te achterhalen, ofschoon de beelden geblurd waren. Het college van bestuur was al vooraf door Markus op de hoogte van de (toen nog aanstaande) uitzending gesteld maar ondernam pas actie na de Observant-publicatie: toen vroeg het college de ruwe banden op. Observant had dat zelf ook al meermalen gedaan, maar stuitte op een weigering.

 

 

BNNVARA trekt boetekleed aan: UM-hoogleraren Markus en Brouns treft geen blaam
Rambam