Laat je notitieblokje zien

04-04-2019

Soms stuit je als journalist op een muur. Dat gebeurde Observant bijvoorbeeld in de zaak Rambam. Mijn collega WD achterhaalde de identiteit van twee wetenschappers die geblurd in beeld kwamen en die, zo suggereerden de tv-makers, niet integer zouden zijn. Ze zouden hun oren naar de industrie laten hangen, wat gelijk staat aan een wetenschappelijk doodzonde. We schreven een nieuwsbericht en lieten de betrokken Maastrichtse hoogleraren Rob Markus en Fred Brouns aan het woord om hun kant van het verhaal te laten horen. Zij waren boos en vonden dat ze er ingeluisd waren door Rambam. Een week later spraken we prof. Martijn Katan, die ook in de uitzending zat en later op basis van de hele band - een anderhalf uur durend under cover-gesprek met Markus - een kritische column in de NRC schreef. Hij uitte zijn twijfels over diens uitspraken.

Wie heeft er gelijk, vroegen we ons herhaaldelijk af. Het kon twee kanten opgaan: of Maastrichtse hoogleraren lapten de wetenschappelijke moraal inderdaad aan hun laars, of de journalisten van Rambam namen het niet zo nauw met de journalistieke ethiek. Het ruwe materiaal kon uitkomst brengen en daarom vroegen we tot drie keer toe aan de productiemaatschappij CCCP van Rambam of wij die banden konden bekijken. Nee, nee, nee. We laten dat soort data nooit zien, heette het. Toch stonden ze het uiteindelijk wel toe aan de universiteit. Prof. André Knottnerus ging vorige week kijken en concludeerde dat de Maastrichtse hoogleraren geen blaam treft. BNNVARA is het hier mee eens en trekt nu het boetekleed aan en laat weten er alles aan te doen om dit in de toekomst te voorkomen.

Het laat weer eens zien dat niet alleen in de wetenschap de data voor eenieder toegankelijk zouden moeten zijn, maar ook in de journalistiek. Denk aan audio-opnames, video’s, mailverkeer en notitieblokjes. Die transparantie kan uitglijders en missers niet voorkomen, maar het zorgt er wel voor dat journalisten wel twee keer nadenken en dat journalistiek broddelwerk makkelijker boven tafel komt. En, niet onbelangrijk: het kan ook gebruikt worden om te checken of de vaak makkelijk geuite klachten van geïnterviewden – ‘ik ben verkeerd geciteerd’, ‘mijn woorden zijn uit de context gerukt’ – kloppen met de feiten.

En dan nog iets heel anders Joke …

Vandaag neemt Joke Bierhoff, secretaresse van het college van bestuur, afscheid. Ze was meer dan 25 jaar aan de UM verbonden en gaat nu met pensioen. Ze zou het liefste met de stille trom vertrekken en wilde ook geen interview met Observant. Jammer, we hadden graag over haar avonturen bij het college van bestuur gehoord. We kennen haar als iemand die zegt waar het op staat, die de agenda van collegevoorzitter Martin Paul zorgvuldig bewaakt, maar ook iemand die beschikt over een grote dosis humor en een vlotte pen. Dat bewees ze tijdens de summerschoolcursus van Observant. Lees op onze site een column van haar. Donderdag om vijf uur is er een borrel. Het ga je goed Joke!

 

Laat je notitieblokje zien
Redactioneel