Dromen zijn bedrog

11-04-2019

Onlangs kreeg ik een mailtje van een oud-student. Niels van der Laan is een van die mensen wier foto nog altijd op mijn werkkamer hangt. Uit 2004, lachend op het Vrijthof, gemaakt op de dag dat hij meester in de rechten werd. Inmiddels is hij strafrechtadvocaat en partner bij De Roos & Pen in Amsterdam en vader van drie kleine kinderen. Hij schreef heel wat verhalen voor Observant en viel onder andere op door zijn gedrevenheid en schrijftalent. In de winter van 2003 vroeg hij zestien studenten tussen de 18 en 23 naar hun toekomstdromen. Een eerstejaars van het University College hoopte op een grote boerderij op het platteland (“na twintig jaar heb ik de stad wel gezien”), een tweedejaars International Business zag zichzelf al als directeur van Ferrari, en een tweedejaars geneeskunde wilde een groot gezin. Ze zou niet fulltime gaan werken, want dan zou er geen tijd zijn voor haar (minimaal) vier kinderen. Een ander mijmerde over “vijf rondrennende koters”, terwijl hijzelf rustig een boekje leest en ook nog een dikke baan heeft – graag als organisator van grote evenementen. Dat hij nog nooit op vijf kleine kinderen had gepast, zag hij niet als bezwaar.   

Zouden die dromen zijn uitgekomen, vroeg hij zich in die mail af. Zou het niet leuk zijn om die geïnterviewden op te sporen en te kijken wat er van hen is geworden? Een geweldig plan, vonden wij meteen. Maar kon dit naast zijn baan en gezin? Dat gaat lukken, klonk het beslist. “Zeker als ik ruim de tijd krijg en niet met een krappe deadline te maken heb.” Die tijd krijgt hij, want deze serie start pas na de zomer, in het academisch jaar waarin Observant zijn veertigjarig bestaan viert.

Het is een van de plannen voor ons jubileumjaar. We denken ook aan een rubriek waarin anekdotes uit veertig jaar ‘redactie Observant’ de hoofdrol spelen. Toen we laatst dit idee bespraken buitelden de sterke verhalen over elkaar heen. Tussen het gelach en gegrinnik door bedacht collega MT alvast de titel: Zonder Wederhoor. Oftewel: in deze serie krijgt u alleen onze kant van het verhaal te horen. Ik zie nu al uit naar de ingezonden brieven.

 

 

 

 

Dromen zijn bedrog
Redactioneel