De Krant

Medewerkerscolumn

15-04-2019

Men neme ruim 2100 wetenschappers, 18 duizend studenten en zo’n 1500 ondersteunende staf. Ze vormen een miniatuursamenleving met een extreem hoog percentage aan hoogopgeleiden. Ze huizen in prachtige monumentale panden of in modernere gebouwen verspreid over de stad, en maken tegelijk deel uit van de grotere, échte maatschappij. Maar ze genieten ook een status aparte die de universitaire cocon hen biedt.

Iedere samenleving kent statistisch gezien haar ‘rotte appels’, haar sterkeren en zwakkeren, haar daders en slachtoffers, haar winnaars en verliezers. De hoogopgeleide populatie zal in dit geval het beeld wat vertekenen, maar laten we elkaar niets wijsmaken: ook hier is niets menselijks ons vreemd.

De kleine samenleving heeft natuurlijk ook leiders. Aan hen de taak de kwaliteit van wetenschap, onderwijs, bedrijfsvoering en ethiek te bewaken. Dat is nogal wat, want met bijna 22 duizend onderdanen, en niet de gemakkelijkste, kan er altijd iets aan hun aandacht ontsnappen.

Er gaat veel goed in de kleine samenleving. Er wordt innovatief onderzoek gedaan, er zijn prachtige initiatieven van studenten, er is ruimte voor discussie en er is plaats en tijd voor de mens achter de wetenschapper, student of ondersteunend staflid.

Om al dat moois te vertellen, heeft de kleine samenleving een krant. Die vertelt elke week wat er zoal gebeurd is, wat mensen bezighoudt en wie iets boeiends heeft meegemaakt. Daar zijn we in geïnteresseerd en dat verbindt ons met collega’s en studenten die we anders niet snel zouden tegenkomen.

Maar een krant zou geen krant zijn als ze alleen maar goed nieuws vertelde. Dan heet het namelijk een reclameblad. Dus, wanneer daar aanleiding toe bestaat, doet de krant haar journalistieke plicht en onderzoekt, pleegt hoor en wederhoor en publiceert. Zoals een goede krant betaamt.

Dan schrikken wat hoenderen van de knuppel, en rimpelt het water door de steen die erin viel. Net zoals dat dagelijks in de grote, soms boze, wereld het geval is.

De leiders van de kleine samenleving zijn niet blij. Is er iets aan hun aandacht ontsnapt? Zij onderzoeken het verhaal en bekijken of het om actie vraagt. Allemaal gedoe, tijdrovend en lastig.

Maar het zijn wijze leiders. Want zij weten dat de krant, die zonder hun financiële steun niet zou kunnen voortbestaan, een belangrijke rol speelt in de kleine samenleving. Een onafhankelijke, kritische blik op deze cocon is gezond en houdt iedereen alert. Daarvan hoef je in elk geval wetenschappers niet te overtuigen, toch?

Ellen Krijnen, Senior Advisor Marketing and Recruitment, the Netherlands

De Krant
EllenKrijnen
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.