Speeddaten in Eindhoven

18-04-2019

Mijn collega YM gaat deze Witte Donderdag speeddaten. Dat klinkt iets spannender en romantischer dan het is.  Hij is niet op zoek naar een liefje, daar woont hij al mee. Hij is op zoek naar een vakbroeder of – zuster waarmee hij kan sparren over journalistieke kwesties die niet alleen bij Observant spelen, maar ook bij andere universiteits- of hogeschoolbladen. En dus schuift hij vandaag tijdens het jaarlijkse Kringcongres (van de gezamenlijk hoger onderwijsmedia) in Eindhoven tot drie keer toe twaalf minuten aan bij een collega-journalist uit het land.

U raadt het al, de redactie is vandaag gesloten want we zitten in Eindhoven waar ons zusterblad Cursor van de TUE het congres organiseert. Daar kijken we naar uit, op de eerste plaats omdat het inspirerend is om te worden omgeven door mensen die hetzelfde vak beoefenen, die begrijpen waar de kansen liggen, wat struikelblokken kunnen zijn, hoeveel moeite een artikel soms kost, maar ook vakmensen die weten hoe tegenwind voelt, en wier waardering wij hoog achten.

Ook het programma maakt een reisje naar Eindhoven - met zijn allen in de trein - meer dan de moeite waard. Het begint al met een lezing van Alexander Pleijter, universitair docent internetjournalistiek aan de Universiteit Leiden. Hij is een van de initiatiefnemers van Nieuwscheckers.nl, een site van de “factcheckers” van de UL. Daar worden berichten uit diverse media onder de loep genomen en uitgezocht of iets waar, onwaar of niet te checken is. Zo is het niet te checken of Sophia, zoals Cosmopolitan beweert, de populairste kindernaam is. Er zijn onvoldoende gegevens. Het is wel waar, zoals de Volkskrant schreef maar niet zelf met onderzoek onderbouwde, dat 95 procent van de #MeToo-daders een man is.

’s Middags kunnen we kiezen uit zes workshops. Van ‘het maken van podcasts’, ‘video’s maken op je smartphone’, ‘omgaan met fake nieuws’ tot het ‘objectief beoordelen van wetenschapsnieuws’. Last but not least is er de prijsuitreiking. Een jury (journalisten van Trouw, Brabants Dagblad en de Keuzegids) maakt een top drie van de ingezonden artikelen die voldoen aan tenminste een van de drie criteria: impact op de universiteit, journalistiek vernieuwend en eigen nieuws/eigen onderzoek. Observant dingt mee met de verhalen over de Rambam-zaak.

Als laatste is er de borrel, altijd gezellig, zeker in Eindhoven waar de vorige keer de tap op een bepaald moment sloot omdat - in tegenstelling tot andere congressen - iedereen tot laat in de ondergaande zon bleef zitten en zich de bijzondere biertjes en bitterballen goed liet smaken. Werd toch nog aan het stereotype van de drinkende journalist voldaan.

 

 

Speeddaten in Eindhoven
Redactioneel