Europa in een vakantiehuisje in Frankrijk

09-05-2019

Het zal u niet zijn ontgaan, de redactie was de afgelopen twee weken gesloten. We togen bijna allemaal naar het buitenland: Portugal, Duitsland, Zuid-Frankrijk. Om te wandelen, fotograferen of te fietsen. Een collega die thuisbleef, vliegt komend weekend nog even met haar familie naar Napels. En nee, ze kent geen ‘vliegschaamte’, zei ze beslist tijdens onze maandagochtendvergadering.  

Ikzelf vertrok naar de Provence, paspoort in mijn handtas, maar zoals gebruikelijk bleef dat identiteitsbewijs er de hele reis in zitten. Geen gedoe aan de grenzen, (bijna) overal betalen met dezelfde munt; het zijn een paar voordelen van Europa. Een ander voordeel is dat ik op mijn Nederlandse gsm, tegen lokaal tarief, in mijn Franse vakantiehuisje het eerste, grote lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen met de Spitzenkandidaten live vanuit het Vrijthoftheater in Maastricht kon volgen. Mijn collega MT zat vorige week maandag 29 april in het theater. Omringd door zeker vijftig andere journalisten volgde hij in een apart zaaltje het debat waarbij 750 studenten aanwezig waren. Het werd geleid door Ryan Heath van nieuwssite Politico en UM-rector Rianne Letschert, “die al haar leven lang leek te presenteren”, schrijft MT in zijn uitgebreide inhoudelijke verslag (zie www.observantonline.nl) dat vorige week online kwam.    

Een dag later las ik vanaf een terrasje via onder andere Blendle de commentaren in diverse Nederlandse kranten. De Volkskrant miste het vuurwerk tussen de vijf Spitzenkandidaten, maar vertelt heel weinig over wat er wel gezegd werd die avond. Dat doet de NRC wel en noemt onder andere een aantal voorstellen die de vijf op Europees niveau willen regelen: de helft vrouwen in de volgende Europese Commissie, een Europees minimumloon, een actiever klimaatbeleid. Dat artikel doet meer recht aan hetgeen ik op mijn telefoontje zag.

Observant vroeg deze week drie van de aanwezige Maastrichtse studenten (uit Portugal, Hongarije en Italië) om hun mening. Zij zagen een “heel goed georganiseerd” debat, met relevante onderwerpen (digitalisering, duurzaamheid en de toekomst van Europa) voor jongeren. Het feit dat de lijsttrekkers niet eindeloos konden uitweiden, maar steeds een minuut kregen om hun punt te maken, beviel goed. Maar ook het feit dat ze de kandidaten konden zien en horen, is een groot pluspunt. “Dan gaat het meer leven”, klinkt het. Dat Frans Timmermans aan het einde als winnaar van de publiekspeiling uit de bus kwam, ligt mede aan deze drie.  Twee van hen hebben hun keuze al gemaakt, zij stemmen op 23 mei voor een sociaaldemocraat. Nummer drie twijfelt nog.

 

Europa in een vakantiehuisje in Frankrijk
Redactioneel