Afgelopen oktober zou er al met een nachtopenstelling geëxperimenteerd gaan worden in de binnenstadbibliotheek, maar dat ging op het laatste moment niet door vanwege stevige protesten uit de buurt. Geluidsoverlast was destijds de hoofdzorg. Daarvoor moest eerst een oplossing worden gevonden, vertelde UB-directeur Ingrid Wijk destijds. Ook Randwyck was geen optie omdat de veiligheid vanwege de afgelegen locatie niet gegarandeerd kon worden.
Maar plaatsvinden, dat zou het experiment zeker. Dat is namelijk onderdeel van de kwaliteitsafspraken van de UM, de vastgelegde plannen voor beter onderwijs die betaald worden met het geld dat vrij is gekomen door de afschaffing van de basisbeurs.
De uiteindelijke oplossing: in de aankomende XXL-weken – de weken voor en tijdens de tentamenweek waarin de UB ruimere openingstijden hanteert (18 mei tot 10 juni) – kunnen studenten ’s nachts terecht in The Student Hotel. Dat ligt in de binnenstad, heeft goed internet en is veilig, zegt Wijk. “Uit gesprekken met studenten blijkt dat ze dat het belangrijkst vinden.” Boeken, printers en computers blijken voor nachtstudie minder van belang. “Het gaat niet om een bibliotheekomgeving, maar vooral om een studieplek.”
Alleen op vertoon van hun UM-kaart kunnen studenten naar binnen. Veel plek voor nachtbrakers is er overigens niet: zeventig in totaal. Genoeg, volgens Wijk: “We hebben de indruk dat het geen storm gaat lopen.”