Wetenschap in de kroeg

22-05-2019

MAASTRICHT. “Aan het einde is er een quiz, dus je moet heel goed opletten!” Boy Houben, onderzoeker bij CARIM, waarschuwt het publiek tijdens de eerste Maastrichtse editie van het wereldwijde Pint of Science Festival. Om wetenschap dichterbij het brede publiek te brengen, vertellen onderzoekers drie avonden lang in cafés op een toegankelijke manier over hun onderzoek. Hier in Café Charlemagne gaat het dinsdagavond over obesitas.

Houben trapt af met een uitleg over de invloed van overgewicht op de kleine bloedvaten. Die verspreiden glucose door het lichaam naar de spieren. Bij mensen met te veel vetweefsel werkt dit minder goed met als gevolg dat er te veel glucose in het bloed blijft rondzweven. De bloedsuikerspiegel raakt uit balans en het lichaam gaat schadelijke stoffen aanmaken. Dat leidt uiteindelijk tot diabetes.

Gelukkig is het proces omkeerbaar, zo bleek uit een studie waarbij de proefpersonen tien kilo afvielen. “Maar afvallen is niet moeilijk, het vasthouden, dat wel”, zegt Houben.

Daarmee maakt hij een bruggetje naar Jessica Gubbels, onderzoeker bij gezondheidsbevordering. Zij vertelt over alle triggers in onze omgeving die ervoor zorgen dat we te veel eten. Van de porties in restaurants die de afgelopen 50 jaar groter en groter zijn geworden tot het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten. “Die factoren hangen allemaal samen”, zegt Gubbels, terwijl ze naar een plaatje van allerlei aan elkaar verbonden en door elkaar heen lopende lijntjes wijst – het zogeheten spaghettimodel. “Je kunt niet aan één knopje draaien. Om iets te kunnen aanpassen moet je alle factoren meenemen.”

Wat is de rol van de onderzoekers daarbij, vraagt iemand uit het publiek. Gubbels vertelde eerder al dat ze het een gemiste kans van de regering vond om groente en fruit niet uit te sluiten van de btw-verhoging op basisproducten. Hoeveel invloed hebben wetenschappers? “Wij kunnen het bewijs leveren dat iets werkt. Neem bijvoorbeeld een leefstijlcoach. Die is nu opgenomen in het basispakket.”

Afsluiter van de avond is Anne Roefs, hoogleraar psychologie en neurowetenschap van abnormaal eetgedrag. Zij ontkracht drie mythes over eten. Ten eerste maakt het niet uit of je koolhydraten, vet of eiwitten uit je dieet schrapt of gewoon een beetje minder van allemaal gaat eten. “Kies het dieet dat je lekker vindt, dan hou je het vol.” Ten tweede gaan ‘emotie-eters’ niet meer eten omdat ze verdrietig zijn, maar omdat ze sneller reageren op bepaalde cues (bijvoorbeeld lekker ruikend eten). En tot slot komt overgewicht niet doordat je hersenen te weinig dopamine – het ‘beloningsstofje’ – aanmaken. Wat er wél in je hersenen gebeurt als je eten ziet, daar zouden Roefs en collega’s graag achter komen. Ze maakt meteen van de gelegenheid gebruik om een oproep voor proefpersonen te doen.

Wetenschap in de kroeg
IMGL0637