Over vrijgezellen en Chinese toeristen

Medewerkerscolumn

22-05-2019

Nu de zomer eraan komt, zwelt de bezoekersstroom in Maastricht weer aan. Als binnenstadsbewoner geniet ik van de terrassen en de gezelligheid, maar zie ik ook dat de grenzen in zicht komen. Van ‘overtoerisme’ is in Maastricht nog geen sprake, hoewel je daar vast anders over denkt als steeds meer huizen in je straat permanent ten prooi vallen aan de Airbnb-verhuur. Ook kunnen we zonder de recente toevoegingen aan het winkelaanbod zoals de ‘cheese store’ en de ‘candy store’ in de stad, en de lawaaierige groepjes vrijgezellenfeestvierders uit de Randstad (ja echt, altijd) die ik op zaterdag steeds vaker op mijn geliefde Onze Lieve Vrouweplein moet verdragen.

Het kijken naar de groepen toeristen zet mij de laatste tijd aan het denken over wat toerisme eigenlijk is, en waartoe het dient. Waarom bezoeken mensen een stad, en wat levert dat op, zowel voor de bezoekers als de ontvangers? Die vraag ontstaat vooral door de groepen Chinese toeristen die ik steeds vaker door de stad zie lopen. Wat zien deze mensen door het oog van hun camera’s waarmee ze voortdurend om zich heen kijken? Wat vinden ze – en wat weten ze - van de Bisschopsmolen en zijn mooie locatie aan de Jeker, als ze daar staan te fotograferen? Weten ze dat die al sinds de Middeleeuwen werd gebruikt door molenaars in opdracht van Godfried van Bouillon en de Bisschop van Luik? En is het erg als ze dat niet weten?

Ik las laatst dat Frankrijk er alles aan doet om het aantal Chinese toeristen te vergroten, omdat ze van alle toeristen de meeste aankopen doen: in Parijs moeten de luxe merken het vooral van de Chinese bezoekers hebben. Ik weet niet of de Stokstraat ook van deze groep bezoekers profiteert of dat die hun uitgaven in het outletcentrum in Roermond doen, maar de vraag wat wij als stad en inwoners aan al die bezoekers hebben moet wel gesteld worden, vind ik. Wie profiteert er eigenlijk van die miljoenen die de bezoekers in Roermond en Maastricht besteden? Het leidt tot wat meer werkgelegenheid in de stad, maar wie bepaalt eigenlijk of de baten van al die bezoekers opwegen tegen de kosten?

Eerder deze maand ging ik zelf op vakantie naar Zuid-Frankrijk, en genoot van een middagje winkelen in de mooie binnenstad van Toulouse. Gezeten op een terrasje tegenover een prachtig monumentaal gebouw zocht ik even op dat dit Le Capitole was, het monumentale stadhuis uit 1190. Tevreden leunde ik achterover en dronk mijn glaasje: wat houd ik toch van stedenbezoek...

Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur

 

Over vrijgezellen en Chinese toeristen
Klaartjevooropsite
Auteur: Redactie
Tags: klaartje

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.