“De kok is de farmacoloog van de toekomst”

Droomland

04-06-2019

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Prof. Aalt Bast wil aantonen dat de scheidslijnen tussen geneesmiddelen, voeding en vergif niet meer van deze tijd zijn.

Vraag Aalt Bast in een e-mail naar zijn droomonderzoek, en zijn fantasie slaat zo ongeveer op hol. En dat moet ook, zegt hij, de verbeelding is cruciaal voor de wetenschap. “We testen dat ook bij scholieren tijdens het toelatingsgesprek voor het University College in Venlo. Met nagenoeg dezelfde vraag: welk onderzoek zou je het liefst willen doen? Dan zie je sommigen kijken van ‘wat een rare vraag’. Maar ik kan je zeggen: als ze geen antwoord hebben, is dat geen pre. Als wetenschapper moet je kansen zien, een probleem, iets wat je wilt aanpakken.”

Bast waarschuwt alvast, hij droomt niet van een klein experimentje maar van iets groots en meeslepends. Hij wil de schotten tussen geneesmiddelen, voeding en vergif neerhalen. “Nu zijn het drie verschillende werelden met hun eigen wetgeving, beroepen en toezichthouders. Maar de overlap tussen de drie blijkt steeds groter.”

Zo dient voeding tegenwoordig vaak als vervanging van geneesmiddelen. De kok is de farmacoloog van de toekomst, zegt Bast. “Denk aan diabetespatiënten die geen geneesmiddelen meer hoeven te slikken als ze een stuk gezonder eten, met meer groente en fruit. Of aan tomatenextract dat de bloedvaten soepel houdt en goed is voor de bloedsomloop. Aan de vezels in gerst en haver die het cholesterol op peil houden. Ik kan zo nog wel even doorgaan.”

Ook komen steeds meer plantaardige stoffen in beeld die de werking van geneesmiddelen blijken te verbeteren. “Veel mensen zijn bijvoorbeeld niet gevoelig voor onstekingsremmers, zoals corticosteroïden tegen astma en reuma. Maar als je daar plantaardige kleurstoffen aan toevoegt, werkt het middel vaak wel. Het effect is spectaculair, het blijkt een uitkomst voor veel patiënten. Maar de wetgever komt daarmee in een lastig parket, vanwege die oude schotten tussen geneesmiddelen en niet-geneesmiddelen. Dat geldt ook voor geneeskrachtige kruiden als valeriaanwortel of ginseng. Zijn dat medicijnen of niet?”

De schotten tussen vergif en geneesmiddelen zijn evenmin vanzelfsprekend. “Als je vergif in geringe doses toedient, kan dat het verdedigingssysteem van het lichaam aanwakkeren. We noemen dat hormese, wat overigens niets met homeopathie te maken heeft. Tien jaar geleden werd je als wetenschapper verguisd als je met hormese aankwam, nu zijn er al geneesmiddelen tegen MS geregistreerd die van hetzelfde procedé uitgaan.”

Hormese zou in zijn droomonderzoek een hoofdrol spelen. Hoe snel dooft het gif uit? Moet je het verdedigingsmechanisme steeds opnieuw aanzetten? Kan dat ook met natuurlijke stoffen? “Ik wil ook weten wat er precies op celniveau gebeurt en wat de gezondheidseffecten zijn. En hoe je die effecten vaststelt.”

Bast hoopt ook dat onze kijk op gif verandert en we minder hysterisch reageren. Want wat blijkt: 99,99 van de gifstoffen die we binnenkrijgen zijn van natuurlijke oorsprong. “Wat de mens er aan gif toevoegt via pesticiden is 0,01 procent. Daar hoeven we ons dus totaal niet druk om te maken. Een bespoten appel eten is gezonder dan geen appel eten. Onze voeding is veiliger dan ooit.”

“De kok is de farmacoloog van de toekomst”
Prof. Aalt Bast
Joey Roberts
Tags: droom

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.