Het voetbal buitenspel

14-06-2019

Elders op deze site kunt u lezen dat ik houd van het motto: blijf kijken. Daarmee bedoel ik niet dat u niet moet nadenken.  Wel dat u steeds opnieuw moet nagaan of wat u voor waar houdt nog wel spoort met de vanzelfsprekendheden waarmee u uw waarnemingen doet en vastlegt. Dat geldt in de wetenschap, maar ook daarbuiten. Ik neem u mee naar het voetbal. Bijna iedereen is ervan overtuigd dat de VAR, de Video Assistant Referee, tot een geduchte verbetering leidt van de arbitrage van wedstrijden. De VAR is een ervaren scheidsrechter met assistenten die ergens buiten het stadion op een aantal schermen de mogelijkheid heeft om in alle rust te bekijken of er wel of niet sprake is van buitenspel, hands, zware overtredingen, doelpunten en dergelijke. Dit alles zou leiden tot meer adequate en objectieve beslissingen van de scheidsrechter en zijn assistenten. Is dat wel de grote vooruitgang die velen erin zien? Uiteraard zijn er voordelen als er bij missers van de scheidsrechter ingegrepen kan worden.

Toch is er een groot nadeel verbonden aan het voortschrijden van steeds meer registratie en precisie. Het voetbal verandert van karakter. Nederland (afdeling mannen) haalde vorige week ten onrechte de finale van de Europese Naties Cup omdat een doelpunt van Engeland door de VAR werd afgekeurd. De Engelse pechvogel stond een teenlengte buitenspel. Niemand in het stadion en evenmin de scheidsrechter kunnen dit waarnemen. Kortom, een goal die al eeuwen zou gelden, wordt afgekeurd vanwege voortschrijdende precisie op de vierkante centimeter. Daarbij komt dat in het verleden de buitenspelregel helemaal niet bedoeld is om met zulke verfijning te worden vastgesteld. Eén van de grote charmes van het voetbal is de buitenspelval en de FLOW die daardoor in het spel ontstaat. Het is verboden om als aanvaller zich tussen de keeper en de laatste verdediger te bevinden als de bal op die aanvaller wordt gespeeld. Dat houdt niet in dat als in de FLOW iemand een teennagel eerder bij de bal is, er dan sprake is van buitenspel-zoals-ooit-bedoeld. De lust tot objectief meten wint het van het plezier in de belangrijkste bijzaak van de wereld.

De trainer van ADO Den Haag, Alfons Groenendijk, ooit zelf een onvermoeibaar bikkelaar, gaf onlangs een prachtig antwoord op de vraag ‘wat vind je van de VAR’: “Tja, het is wel een verbetering, maar het past niet zo goed bij onze speelstijl.”

Hans Philipsen       

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM         

Het voetbal buitenspel
Hans05