Als een kartonnen doos voor je dode hamster

Film: X-Men: Dark Phoenix

11-06-2019

Inhoud: Jean Grey (Sophie Turner) is als ‘telepaat’ lid van het superheldenteam de X-Men. Tijdens een reddingsoperatie in de ruimte overleeft Grey ternauwernood een vreemde energie-boost. Na deze gebeurtenis blijken haar uitzonderlijke krachten gegroeid. Krachten die ze nauwelijks onder controle weet te houden; daarmee wordt ze een gevaar voor zowel de wereld als ook voor de X-Men. Zeker als Grey onder invloed komt van Vuk (Jessica Chastain), de leidster van buitenaardse wezens die de aarde voor zichzelf opeist.

Een indrukwekkend grafmonument.

  • X-Men: Dark Phoenix blijkt net als The Avengers: Endgame een sluitstuk te zijn. We nemen afscheid van vertrouwde personages zodat er plaats gemaakt kan worden voor nieuwe karakters of voor een re-boot van oudere karakters.
  • De Amerikaanse producer Simon Kinberg, die zijn regisseursdebuut maakt, mag van geluk spreken dat hij acteurs als James McAvoy, Jennifer Lawrence en Michael Fassbender tot zijn beschikking had, want sommige dialogen in de mond van minder begiftigde acteurs hadden ronduit belachelijke en tenenkrommende momenten opgeleverd. Nu scheert de film er rakelings langs.
  • Het slotduel in de trein kon mij, juist omdat het wat minder bombastisch is dan we gewend zijn uit de superheldenfilms, wel bekoren.

Een platgetreden molshoop.

  • Het is verbazingwekkend dat filmmaatschappij 20th Century Fox voor zo’n prestigieuze film de regie in handen legde van een nieuweling. Duidelijk te hoog gegrepen voor Kinberg - ook verantwoordelijk voor het scenario. Kinberg wil te veel vertellen in te weinig tijd. Juist bij de emotionele momenten - en dat zijn er nogal wat - wordt inbedding node gemist.
  • Sommige dialogen zijn gênant. Vuk: “Your emotions make you weak.” Jean Grey: “No. My emotions make me strong.”
  • Belangrijke personages gaan dood maar dramatisch wordt het geen moment.

Slotoordeel: Voor een sluitstuk blijft X-Men: Dark Phoenix een teleurstellende film. Het had een monumentale grafzerk moeten worden maar door de onhandige regie, het schematische scenario en de pijnlijke dialogen lijkt het meer op een kartonnen doos waarin je je pas gestorven hamster begraaft.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Zie hier het filmprogramma van LumièrePathé en Euroscoop

Als een kartonnen doos voor je dode hamster
Still uit X-Men: Dark Phoenix