Gemeente verwacht straks genoeg studentenkamers

12-06-2019

MAASTRICHT. Er zijn straks genoeg kamers voor studenten, verwacht de gemeente Maastricht. Dit komt vooral door 88 extra kamers op Annadal en 257 nieuwe studio’s in het voormalige Bonnefantencollege. De vergunningaanvragen voor nog eens 125 tijdelijke woningen in een oud verpleeghuis en leegstaande kantoorgebouwen lopen nog.

 

Vier jaar geleden lagen er al plannen voor de verbouwing van het Bonnefantencollege aan de Tongerseweg tot studentencomplex. Per 1 september zal het grootste deel van de 257 woningen worden verhuurd, vertelt Robin Cremers, manager van studentenhuisvester XIOR. Studenten met een Nederlandse nationaliteit mogen er maximaal zes maanden gaan wonen, internationale studenten maximaal een jaar. “De studio’s mogen alleen short stay worden verhuurd. Het verschil in huurperiode heeft een belastingtechnische reden.” De huur varieert van 500 tot 700 euro per maand. Exclusief kosten voor onder andere internet, gas, water en licht.
Studentenhuisvester XIOR is sinds een aantal maanden aan een opmars bezig in de Nederlandse en Belgische studentensteden. In Maastricht hebben ze het hele Annadalterrein aangekocht. En naast het voormalige Bonnefantencollege heeft het bedrijf ook bijna 150 studio’s in Carré, eveneens aan de Tongerseweg, in zijn portefeuille.

De gemeente Maastricht verwacht dat er in het nieuwe academisch jaar genoeg studentenhuisvesting zal zijn. Bovenop de studio’s in het Bonnefantencollege en 88 nieuwe kamers (tussen de 300 en 465 euro per maand) op Annadal mogen er nog eens 120 kamers of appartementen bijkomen in de particuliere sector. Dat aantal is een door de gemeente vastgesteld jaarlijks maximum voor de hele stad.
“Het totaal daadwerkelijk gestarte studenten weet de universiteit meestal rond oktober. Dan pas weten we of wat we verwachten ook klopt met de werkelijkheid”, reageert een woordvoerder.

In 2017 was de nood hoog in Maastricht. Het aantal nieuwkomers aan de Universiteit Maastricht bleek twee keer zo groot als normaal. Daardoor liepen er in november en december van dat jaar nog steeds studenten rond zonder een betaalbaar dak boven hun hoofd. De UM trok daarop aan de bel bij de gemeente. Als antwoord kwamen er de zomer daarop meer dan driehonderd extra studentenkamers op Annadal.

De gewenste tussenoplossing van de gemeente om eventuele huisvestingskrapte voor te zijn – in de vorm van tijdelijke (studenten)woningen voor maximaal tien jaar – laat nog even op zich wachten. Drie private partijen hebben in het voorjaar een vergunning ingediend bij de gemeente; deze aanvragen lopen nog. Het gaat om de herbestemming van leegstaande kantoorgebouwen aan de Franciscus Romanusweg 2 en de Gebroeders Hermansstraat 2. In het oude verpleeghuis Molenhof aan de Sint Pieterstraat komen studio’s.

De gemeenteraad buigt zich 25 juni over het nieuwe meerjarenplan voor studentenhuisvesting, de zogeheten ‘woonprogrammering 2019-2024’. Daarin wordt de komende zes jaar rekening gehouden met een totale groei van 2900 ‘wooneenheden’ voor studenten. Dat is anderhalf keer zoveel als de oude voorspellingen. Er is vooral aandacht voor grootschalige campusachtige locaties, liefst in Randwyck.

Gemeente verwacht straks genoeg studentenkamers
studentenkamer
Auteur: Wendy Degens
Categoriëen: Nieuws,
Tags: student&stad,huisvesting,studentenkamers

Reacties

Caroline Kortbeek

In het artikel "Gemeente verwacht straks genoeg studentenkamers" wordt gesproken over het feit dat in 2017 in november/december nog studenten rondliepen zonder betaalbaar dak boven hun hoofd. Nu zou dat probleem opgelost zijn door o.a. de verbouwing van het oude Bonnefantencollege tot studentenkamers. De huur varieert van 500 tot 700 euro per maand. Exclusief kosten voor onder andere internet, gas, water en licht.
Hoezo is dat betaalbaar voor studenten???

Wendy Degens

Beste Caroline,
Betaalbaarheid is voor de gemeente erg belangrijk de komende jaren (staat in de stukken). En ik ben het met je eens dat de studio's in het Bonnefantencollege zeker niet betaalbaar zijn voor de gemiddelde student. Daarom zijn er ook kamers op Annadal bijgekomen (vanaf 300 euro), zegt de gemeente.
Bovendien zullen de kamers van de private indieners (Gebroeders Hermansstraat, Molenhof en Fr. Romanusweg) betaalbaar moeten zijn, dat was een voorwaarde van de gemeente. Maar het is natuurlijk afwachten wat de daadwerkelijke huurprijs wordt... Wordt dus vervolgd...
Groet, Wendy Degens

Peter Been

De gemeente dient zich eens aan de wet te houden. Het is qua Europees recht helemaal niet toegestaan om te discrimineren tussen Nederlandse studenten en buitenlandse (EU) studenten. Ook die studentenstop is een schandaal die wettelijk gezien geen stand houdt. Momenteel is Maastricht een van de crimineelste gemeentes van Europa, zelfs Napels is niet zo erg

Marcel Keizer

Ik kwam hier via het NOS-artikel van 14 januari 2019 over de kamperende huisbazen in Maastricht.
Ik lees dat studenten in nieuw te bouwen campusachtige wooneenheden 600-800 euro aan huur gaan betalen. Dat vind ik nogal een bedrag voor een student. Ter vergelijking: ik betaal 600 euro aan hypotheek, licht en water (geen gas) voor een ruime 5-kamerwoning uit 2006 met energieklasse A...
Laten we hopen dat er inderdaad ook veel beter betaalbare woonruimtes voor studenten bij komen en dat de leefbaarheid in de stad voor de Maastrichtenaren daarbij gewaarborgd blijft!

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.