Laatste vierhonderddertig woorden

21-06-2019

Vorige week kwam een werker in de gezondheidszorg bij ons thuis. Hij vroeg of hij even de tuin mocht zien. Fotograaf Loraine Bodewes weet mij in Observant feilloos in onze eigen tuin te plaatsen. Ik ben er meer en meer van bewust geraakt dat voor zover mijn stukjes een weloverwogen en bezonnen indruk maken, dat ik dat vooral aan haar te danken heb. Ook als ze in voorafgaande jaren mij in een meer intellectuele omgeving fotografeerde, zorgde ze ervoor dat ik een zekere welwillende afstandelijkheid uitstraalde. Goed getroffen natuurlijk, maar de mensen moesten eens weten. Overigens geeft ook mijn zomerhoed mij een zekere distinctie. Een hoofddeksel van het reeds lang failliete haute couture bedrijf Borsalino. Tweedehands zou hij volgens kenners evenveel waard zijn als een goede fles Rothschild.

Nu ik het toch over onze tuin heb, moet in mijn laatste column nog een verslag volgen van de stand van zaken in en bij de vogelpindakaaspot op ons terras. De laatste weken vonden opmerkelijke gebeurtenissen plaats alsof onze avifauna het einde van een periode voorvoelde. Drie weken terug zagen wij tot onze verbazing een eekhoorn smakelijk eten van de vette hap. Een ekster meldde zich om orde op zaken te stellen. Een ordinaire ruzie in onze snackbar. De eekhoorn won, komt nu regelmatig langs, en propt zich vol. Als dan de grote bonte specht niet gemakkelijk aan zijn dagelijkse snack kan komen, begint hij het houtwerk van het huisje kapot te roffelen. Zo raken we onze horeca-vergunning nog kwijt.

Mij werd de afgelopen jaren weleens gevraagd: wat bedoel je nou precies in je column? Ik geef toe dat ik niet altijd tot een ferm standpunt kwam. Sinds een paar jaar wordt die leemte opgevuld door de illustraties van Simone Golob. Ze zijn geestig, visueel aantrekkelijk en volgens mij bijna altijd ter zake. Ze hielpen mij beter te begrijpen wat ik geschreven had. Ook haar weergave van vorige week was raak. Een hoofd met een oog dat kijkt. Dat is de essentie. Blijf kijken als een ‘elektronische’ nieuwlichterij het voetbal zou verbeteren. De kracht van de wetenschap ligt in het plaatsen van instrumenten tussen het blote oog en de werkelijkheid. Maar je moet kijken en nadenken of er dan geen andere werkelijkheid ontstaat.

Riki Janssen, mijn redacteur, heeft kans gezien het zeventien jaar vol te houden om mijn stukjes op orde en bij de les te houden. Ook haar vraag was vaak: wat bedoel je?  Vorige week heeft zij dat in een interview met mij uit de doeken gedaan. Voor het bij de les houden ben ik haar zeer dankbaar.

Hans Philipsen     

 

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM. Na zeventien stopt hij als columnist van Observant.

Dankjewel Hans, het ga je goed!

Laatste vierhonderddertig woorden
Hans05