“Dit is de oudste hond waar ik ooit mee heb gewandeld”

Werk aan de winkel: Hondenuitlater bij Pawshake

18-06-2019

Danielle Raja (21)/ derdejaars psychologie/ werkuren in de week hangen af van het aantal opdrachten/ verdient €9 bruto per wandeling

Legend… wait for it….. Iedere fan van comedyserie How I met your mother hoort Barney nu “dary” zeggen, maar in dit geval moet de Canadese Danielle Raja, derdejaars psychologie, echt af en toe wachten. Het gaat allemaal niet zo snel meer met de maar liefst zestienjarige herdersmix genaamd Legend. “Dit is de oudste hond waar ik ooit mee heb gewandeld”, zegt Raja achteraf. Kortom: rustig aan doen en af en toe een korte pauze nemen.

Hondenuitlater is een ideale bijbaan voor de serie van Observant. Jammer dat Raja de komende weken geen opdrachten heeft. De redactie besloot daarom om Raja in te huren om met Legend, de hond van redacteur CF, te wandelen.

Raja zegt bij binnenkomst gedag tegen de eigenaar en gaat vrijwel direct daarna door haar knieën om de hond te begroeten. Die ‘springt’ op van zijn plek en kwispelt langzaam, maar enthousiast. Klaar voor een stevige wandeling. Nou ja, stevig. “Twintig tot dertig minuten” houdt hij het wel vol, zegt de eigenaar. “Dat ligt een beetje aan de dag. Maar ik heb vanochtend maar een heel klein rondje met hem gemaakt, dus we hebben wat energie opgespaard.” Veel verdere instructies zijn er niet, we gaan op pad.

T-shirtje, teenslippers, zonnebril: het is een mooie dag voor een wandeling: ongeveer 23 graden. Wel waait het flink. De oude hond moet af en toe moeite doen om zijn evenwicht te bewaren. Legend bepaalt het tempo. We lopen naar het parkje tussen de Tamboerijnstraat en de Widelanken, een van Legends vaste rondjes. Aan het begin van het park lopen Raja en Legend een aantal keer op en neer om een goede foto te maken. Middenin de fotosessie begint Legend te poepen. Raja ruimt het netjes op met een speciaal hondenpoepzakje. “Niet het leukste deel van het werk, maar het hoort erbij.”

Normaal gesproken komen opdrachten via de app Pawshake en is er eerst een kennismakingsgesprek en een proefwandeling om te kijken of het klikt met de eigenaars en de hond(en), maar dat is bij Legend niet nodig. Hij was vroeger hulphond en ‘klikt’ met iedereen, ook andere honden. Aan het eind van het park staan twee vrouwen met een aantal kleine keffertjes te kletsen. De hondjes beginnen te blaffen, maar Legend wordt er niet warm of koud van. Er zijn nog te veel bosjes en paaltjes om aan te snuffelen. Legend is een “bovengemiddelde snuffelaar”, aldus Raja. Ook het contact met de andere honden die we kruisen gaat goed. “Als ‘mijn’ honden niet zo sociaal zijn, zeggen eigenaars me dat meestal van tevoren.”

Raja is werken met honden gewend. Thuis in Canada had ze dezelfde baan. Vooral in de zomermaanden liep ze doordeweeks met honden van mensen die veel werken. “Maar dat is meestal structureel, niet voor een keer. Ik heb dan een sleutel van het huis en ga met de honden wandelen. Tijdens het wandelen let ik goed op of ze geen planten of afval eten, maar hier in Maastricht is het best wel schoon. Daarna geef ik ze eten, controleer ik het water, knuffel ik ze nog even en dan ga ik weer weg. Ze maken me gelukkig, ze zijn zo knuffelig. Het is leuk, het voelt helemaal niet als werken.”

In sommige gevallen overnacht Raja zelfs bij mensen voor het dogsitten. “Ik had eens een hond in Canada die superlief was tijdens het wandelen, maar thuis viel hij de katten aan en at hij alles wat hij tegenkwam: zakjes, papier, et cetera. Meestal moest ik hem dan afleiden zodat ik het weg kon pakken en de katten een veilige schuilplek hadden gevonden.”

“Dit is de oudste hond waar ik ooit mee heb gewandeld”
Bijbaan
Auteur: Yuri Meesen
Loraine Bodewes
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: bijbaan,hondenuitlater

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.