“Het hele studentenleven is eigenlijk een act”

Praeses Bon’Aparte versus Praeses Pisimopsantee

20-06-2019

Eline Grondman (22), derdejaars fiscaal recht, is voorzitter van O.D.D. Bon’Aparte

Aantal actieve leden: “Stuk of 18”

Betekenis Bon’Aparte: “Nou, van Napoleon Bonaparte dus. Schrijf je dat zonder apostrof? Vroeger niet hoor. Wat? Nee?”

 

Freek van Blerck (21), derdejaars geneeskunde, is voorzitter van MHD Pisimopsantee (Circumflex)

Aantal actieve leden: 25

Betekenis Pisimopsantee: “Dat weten alleen onze leden.”

Eline Grondman gelooft er niks van: zoals haar dispuut de achternaam van Napoleon spelt, zo deed de man het zelf ook, meent ze te weten. Maar heeft hun schrijfwijze dan niet iets met ‘goed’ en met ‘apart’ te maken? “Nee, gewoon Napoleon, we hebben er ook een opdracht over in onze A-tijd.”

Maar nu twijfelt ze toch, ze gaat het uitzoeken.

En Freek van Blerck? Die wil niks kwijt over zijn dispuutsnaam. Wel over hun wapen: “De pelikaan. Daar baseren wij onze normen en waarden op.”

Heeft een pelikaan normen en waarden? Welke dan?

Van Blerck aarzelt, “ik weet niet of ik dit wel kan zeggen…” Want bij Pisi houden ze van een beetje geheimzinnigheid; van hun website bijvoorbeeld wordt geen mens iets wijzer.

Grondman, nuchter: “Je kunt toch wel zeggen wat het voor jullie betekent?”

Van Blerck: “Oké, klaarstaan voor elkaar, en ook: een grote bek en veel inhoud.”

Grondman: “Ja, da’s wel waar, zoals hij het zegt. Maar Freek heeft niet zo’n grote bek, hij is een rustige jongen, een van de lieven.” Een toegeeflijke glimlach bij Van Blerck. Die zegt: “Er zijn verschillende manieren om een dispuut te leiden, ik doe het niet door te schreeuwen of het hoogste woord te hebben, ik probeer meer op de persoon in te spelen en de sfeer in de groep goed te houden.”

Ze hebben allebei, zeggen ze, een dispuut dat bestaat uit veel verschillende karakters. Sterke karakters ook. De omgang daarmee, daar leren ze veel van.

Grondman: “Creatief denken. Oplossingen verzinnen.”

Van Blerck: “Als je mij nù ziet of toen ik hier aankwam, dat is een wereld van verschil. Ik ben zelfverzekerder, heb mijn mondje klaar, kan beter met stress omgaan. Als voorzitter word je voor de leeuwen gegooid, je moet speeches geven, van alles.”

Grondman: “En je leert met kritiek omgaan. Kritiek van buiten, dan hoor je weer dat Bon’Aparte ‘te aanwezig’ is. Maar ook intern. We hadden samen met Pisi voorafgaand aan het ULV [het Us Leef Vruike hockeytoernooi] een barbecue georganiseerd, daar komen zeventig man, dan regel je twee barbecues, banken om op te zitten, je koopt vlees in en van alles en dan hoor je: ‘Ik vind dat er niet zoveel keus aan vlees was.’ Nou ja! Kijk, we hadden inderdaad alleen hamburgers en worstjes, maar dan gaat het uitsluitend dáárover!”

Van Blerck: “Of er gaat een keer iets mis, dan krijg je een sneer, ‘kutbestuur’ of zo. Je moet zelf maar denken: we doen veel goed.”

Grondman: “Maar het gezeik heeft echt niet de overhand hoor. Al die sterke meningen, dat is ook leuk, dat zijn uiteindelijk de leukere mensen.”

Ze noemt zichzelf “geen voorzitterstype, ik hoef niet per se leiding te geven, ik zie mezelf niet boven de rest staan. Maar ik vind het wel belangrijk dat ze je respecteren. Dat, als je zegt: zo gaat het gebeuren, dat dan niet twintig meiden kritiek hebben, haha.”

Maar ach, ze relativeert het ook: “Het is ook allemaal een beetje voor de lol, toch?” Dat beaamt Van Blerck volmondig: “Bij het ULV was ik coach, maar ja, dat is meer een act, niemand luistert.”

Grondman: “Samen met Pisi - we doen heel veel samen - organiseren we een Petanquetoernooi [beter bekend als jeu de boules] op de Wilhelminakade. Met rosé, oesters, mooie kleren, een beetje decadent, een beetje elitair doen. Het is niet echt een sport.”

Doen jullie het officieel, met een centimetertje de afstand van de ballen meten?

Grondman: “Ja, dat dan wel natuurlijk, maar verder is het niet te serieus hoor.”

Van Blerck: “Het is een soort elitaire act, meer niet.”

Grondman: “En er staat een bandje te trompetteren, er wordt gedanst, onze disputen vinden dat leuk. Het is ook onze uitstraling naar buiten: dat we houden van kletsen, en van dansen. Nee, bij andere disputen is dat lang niet altijd zo, er zijn erbij die het rustiger aandoen. Wij dansen gewoon graag.”

Van Blerck grijnst: “Stiekem houden we wel van aandacht.”

Terug naar het ULV. Ze hebben samen de editie van dit jaar gewonnen. Volgens Van Blerck is het “het enige toernooi dat belangrijk genoeg is om te winnen.” Maar even later zegt hij: “Het is ook een act, het ULV. Het hele studentenleven is eigenlijk een act.”

Grondman: “Veel mensen nemen het veel te serieus.”

Van Blerck: “Zoals die grote verenigingen die in de media komen…”

Grondman: “Het is niet het leven. Een voorzitter van een studentenvereniging is niet de koning van de wereld. Je moet er niet je status aan ontlenen.”

 

 

 

 

 

 

“Het hele studentenleven is eigenlijk een act”
Praeses versus Praeses
Auteur: Wammes Bos
Joey Roberts
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: praeses

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.