Inkomend ongemak

03-09-2019

Raadsel: het beweegt in groepsverband en heeft oog noch oor voor zijn omgeving, ra-ra, wat is dat?

Na de jongste Inkomweek weet ik het weer.

Ik fiets ’s middags op het drukke en onoverzichtelijke punt bij Mosae Forum waar bussen, taxi’s, fietsers, scooters en voetgangers elkaar kruisen. Er wordt hevig geclaxonneerd door drie stadsbussen. Ze staan allemaal te wachten op twee dispuutsmeisjes die midden op straat met de fiets stilstaan om nog even lekker te kletsen. Het duurt even voor ze zich van de commotie om hen heen bewust worden en nog langer voor ze daadwerkelijk in beweging komen.

Even later fiets ik op het fietspad tussen filmhuis Lumière en de Muziekgieterij. De fietsers voor mij komen tot stilstand en ik dus ook. Er staat een groepje blije meiden met fietsen stil tegen de richting in, en lijkt niet in de gaten te hebben dat ze het fietsverkeer tot stilstand hebben gebracht. Een van hen roept stralend: “We hebben een LEADER nodig!”

Donderdagochtend wandel ik in mijn rol van oppas-oma met twee kleine kinderen en een kinderwagen over de Boschstraat. Op het trottoir tegenover de studentenkroeg loop ik vast. De hele stoep staat vol met fietsen. De eigenaresse van de bloemenzaak komt naar buiten en aanschouwt hoe haar uitgestalde koopwaar is ingebouwd door fietsen. Ik kom er ternauwernood doorheen met de buggy. Aan de overkant staat een grote groep studenten buiten feest te vieren. “Ga er nu heen en zeg dat ze de fietsen weghalen: als je het nu niet doet, heb je ze het hele jaar voor je deur staan”, klinkt het. Ik zie haar oversteken en zoeken: wie spreek je erop aan in een menigte waar iedereen op elkaar lijkt en niemand zichtbaar ‘in charge’ is?

Of ik me erger? Nee. Ik weet dat het een tijdelijk verschijnsel is. Over een paar weken zal de harde werkelijkheid deze ‘lichtheid van het bestaan’ verdrongen hebben. Als de wekker gaat voor de eerste onderwijsgroep, als er geen schone kleren meer in de kast liggen, als er muizen in de keuken lopen of als de fiets gestolen is.

Ik heb bijna medelijden met ze.

Ellen Krijnen, senior advisor marketing and recruitment voor Nederland

Inkomend ongemak
EllenKrijnen
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: ellen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.