Over staal, yoghurt en het bruto binnenlands product

Datawetenschapper Ines Wilms wint Hustinxprijs

03-09-2019

Ze werkt koud een jaar aan de School of Business and Economics en mag nu al de Edmond Hustinx Prijs ophalen van vijftienduizend euro. Ines Wilms is de naam, big data-expert.

Wat ze met het prijzengeld gaat doen? “Het gaat om vijftienduizend euro”, zegt ze met enige schroom. Veel geld, dat ze zou kunnen gebruiken om een kloeke computer te kopen, eentje met 32 cores ofwel processorkernen, acht keer zo zwaar als een moderne laptop. Kosten: vijfduizend euro. Maar de rekenkracht is nodig voor haar onderzoek. Met het overige geld zou ze collega’s in de VS, Engeland en Australië kunnen bezoeken. “Naast al het mailcontact is het soms goed om elkaar te zien, om een paar weken in elkaars nabijheid aan een project te werken.”

De wortels van Ines Wilms (30) liggen in Dilbeek, een gemeente die vastgeklonken is aan Brussel, op nog geen twintig kilometer van Leuven. Daar is ze academisch gevormd: gestudeerd, haar proefschrift geschreven en een postdoc-plaats vervuld. Sinds een jaar werkt ze als universitair docent aan de School of Business and Economics.

Wilms weet alles van big data. Of beter: van het analyseren van big data. Nog beter: van statistische methoden waarmee je big data kunt analyseren, patronen kunt ontdekken. Ze werkt op dit moment aan een opdracht voor de Europese Commissie, die wil weten: hoeveel staal importeren de Europese landen van buiten de EU? En: welke fraude komt daarbij het meest voor? Vooral Aziatische landen dumpen met zekere regelmaat staal tegen bodemprijzen op de Europese markt. De EU legt in dat geval fikse heffingen op, maar die worden op twee manieren omzeild: door een ander land als tussenstation te gebruiken of door te sjoemelen met de productcode, waardoor het een ander type staal lijkt.

Wilms ontwierp een statistische methode (een netwerk-algoritme) die onregelmatigheden kan herkennen in de gigantische berg data van wereldwijde importcijfers van alle landen onderling. De software zoekt bijvoorbeeld naar omwegen en stuit dan op de tussenstations, of detecteert een stijging van afwijkende staaltypes. “Bij dit soort onderzoek is het de kunst om de vraag te vertalen in een passende methode.”

Die vraag kan ook uit het bedrijfsleven komen. Wilms heeft voor Danone ooit software geschreven die automatisch berekent hoeveel vraag naar yoghurt zich aandient in supermarkten, zeg de volgende week. Wilms programma hield daarbij rekening met allerlei variabelen, zoals aanbiedingen. “Consumenten die nu gebruik maken van de actie 3+1 gratis, zullen volgende week minder yoghurt kopen.”

Die variabelen vormen de kracht van de huidige statistische methoden, zegt Wilms. “Je kunt een eindeloze reeks variabelen loslaten op de data. Ik heb bijvoorbeeld onderzoek gedaan voor de Europese Centrale Bank, die per land een prognose wil maken van het bruto binnenlands product. De software let daarbij op de inflatie, de rentevoet, de productie per sector, de beurs-index, noem maar op. Economen zijn dol op variabelen, maar die moeten natuurlijk wel relevant zijn.”

De Edmond Hustinx Prijs voor de wetenschap is bedoeld om “de betekenis van de wetenschap voor de praktijk te onderstrepen” en om het belang van de UM voor Limburg te accentueren. De prijs – 15.000 euro - gaat elk jaar naar een andere faculteit. Eerdere economen en bedrijfskundigen die de prijs wonnen waren: Olivier Marie, Ko de Ruyter, Gerard Pfann en Arjen van Witteloostuijn.

Over staal, yoghurt en het bruto binnenlands product
Ines Wilms