Nederland krijgt 53 Europese starting grants

Maastricht valt buiten de prijzen

03-09-2019

NEDERLAND. De Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben 53 Europese starting grants in de wacht gesleept. Deze beurzen kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro per stuk. Maastricht valt buiten de prijzen.

In totaal heeft de Europese onderzoeksraad ERC 408 beurzen toegekend, voor een totaalbedrag van 621 miljoen euro. Met de beurzen kunnen wetenschappers vroeg in hun carrière een onderzoeksgroep starten. Nederland scoort vaak goed bij de ERC.

Brons

Alleen Duitsland (73) en het Verenigd Koninkrijk (64) wisten in deze ronde meer starting grants te bemachtigen dan Nederland. De slaagkans was niet bijzonder hoog: slechts 13 procent van alle aanvragen kwam door de selectie heen.

Van de 53 ‘Nederlandse’ beurzen gaan er 26 naar wetenschappers met de Nederlandse nationaliteit. De andere beurzen zijn voor wetenschappers met een andere nationaliteit, die hier hun onderzoek doen. Omgekeerd besteden vijf Nederlanders hun starting grant juist in het buitenland.

Denen

Opvallend goed scoren de Deense wetenschappers: die winnen 72 beurzen. Ook zijn er meer Fransen, Italianen en Israëliërs met een starting grant dan Nederlanders.

Onder de Nederlandse instellingen springt de Universiteit van Amsterdam eruit, die twaalf beurzen ontvangt. Utrecht krijgt er negen, waarvan drie voor het academische ziekenhuis. De sociale wetenschappen zijn goed voor 23 van de 53 Nederlandse beurzen.

HOP, Bas Belleman

 

Universiteiten

   

Universiteit van Amsterdam

12

Universiteit Utrecht

 

6

Technische Universiteit Delft

5

Radboud Universiteit

4

Universiteit Leiden

 

4

Rijksuniversiteit Groningen

2

Tilburg University

 

2

Universiteit Twente

 

2

TU Eindhoven

 

2

Vrije Universiteit Amsterdam en MC

2

Wageningen University

1

Vrije Universiteit Amsterdam

1

Totaal

   

43

       

Instellingen en UMC's

 

UMC Utrecht

 

3

KNAW

   

2

Leids Universitair Medisch Centrum

1

Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie

1

Erasmus MC

 

1

UMC Groningen

 

1

FOM

   

1

Totaal

   

10