Martin Paul: “De UM zal blijven kiezen voor een grensoverschrijdende aanpak”

Opening academisch jaar 2019

03-09-2019

MAASTRICHT/NEDERLAND. Hij maakt zich zorgen, zei collegevoorzitter Martin Paul, niet alleen in zijn speech tijdens de opening van het academisch jaar, maar nogmaals tijdens de afsluiting van de ceremonie. Over de budgetverschuivingen die de commissie Van Rijn – meer geld naar bèta, ten koste van alfa en gamma – voor heeft gesteld en over de aanhoudende geruchten dat de regering de internationalisering van universiteiten aan banden wil leggen. ‘Donkere wolken’, noemde hij het. In Leiden trok rector Carel Stolker harder van leer.

Daar was minister van onderwijs Van Engelshoven te gast, maar dit weerhield Stolker er niet van om tegen het Financieele Dagblad te zeggen dat haar beleid “gewoon desastreus is”. In NRC lieten ook andere rectoren en collegevoorzitters weten het niet eens te zijn met de plannen van het kabinet. „Het plan-Van Rijn staat haaks op de werkelijkheid”, zegt Karen Maex, rector van de Universiteit van Amsterdam (UvA) daar.

Van Engelshoven noemde het plan-Van Rijn tijdens de opening in Leiden ‘een spoedreparatie’. “Boom op het spoor, gat in de weg: in die categorie moet u echt denken.” Een paar honderd meter verderop werd tijdens de alternatieve opening, een protestactie van WO in Actie, om haar aftreden geroepen. “Wij willen geen minister die het wo kapot maakt”, zei UvA-hoogleraar en WO in Actie-voorman Rens Bod, “wij willen juist een minister die opkomt voor het wetenschappelijk onderwijs. Wij willen geen minister die de werkdruk volledig uit de hand laat lopen, maar een minister die de werkdruk bestrijdt.”

Martin Paul liet tijdens de ceremonie in het Theater aan het Vrijthof weten dat de Universiteit Maastricht WO in Actie steunt en dat ze er alles aan zullen doen om “de gezonde en eerlijke balans tussen de verschillende disciplines aan onze universiteit te behouden”. Dat de rest van de middag een demonstratie was van wat de UM op het gebied van bèta te bieden heeft, deed daar niets aan af.

Daarnaast benadrukte hij het belang van internationalisering en raadde hij Nederland aan goed te kijken naar “de pragmatische en bijzondere manier waarop de UM omgaat met de vele mogelijkheden die Europa biedt.” Iets waarmee de universiteit niet gaat stoppen, ongeacht eventueel nieuws uit Den Haag.  “De UM zal blijven kiezen voor een grensoverschrijdende aanpak.”

Dit uit zich onder andere in het samenwerkingsverband YUFE (Young Universities for the future of Europe), waarmee de UM de “eerste echte Europese universiteit zal worden, een universiteit gericht op de burger en haar maatschappelijke missie en verantwoordelijkheid”.

Paul vindt ook dat universiteiten en provincies nauwer moeten samenwerken, maar wees erop dat er nog steeds over de grens gekeken moet worden, vooral in Limburg, “een Nederlandse provincie die voor een groter gedeelte aan België en Duitsland grenst dan aan de rest van Nederland”.

HOP/CF

Martin Paul: “De UM zal blijven kiezen voor een grensoverschrijdende aanpak”
voorpaginaOAJ.2
Auteur: Redactie
Loraine Bodewes
Tags: internationalisering,oaj2019,van rijn

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.