Crisis in de democratie?

Medewerkerscolumn

18-09-2019

Tot mijn verbazing kreeg ik laatst een 17-jarige jongen op bezoek om met mij over de crisis in de democratie te spreken.

Zoals veel mensen vast weten – ik had geen idee - moeten middelbare scholieren tegenwoordig een serieus eindwerkstuk schrijven in hun laatste jaar, het zogenaamde profielwerkstuk. Het is niet niks: ze moeten onderzoek doen en daarover rapporteren, het lijkt wel een academische scriptie. De zoon van een kennis klopte bij mij aan voor een interview over de democratie in Nederland. Hij had begrepen dat er reden was tot grote zorg en wilde daarover zijn profielwerkstuk schrijven. Ik deed mijn best om hem te voeden met diverse rapporten die er de laatste jaren zijn geschreven over de staat van de democratie.

Eerst hoorde ik een tijdje niets van hem. Toen stuurde hij me een mail: of ik niet wat andere rapporten kon sturen. Want met deze rapporten kon hij niets. Hij had ze gelezen, en ze stelden allemaal dat er in feite geen probleem was. Dat uit onderzoek bleek dat verreweg de meeste mensen vertrouwen hebben in ons democratisch stelsel. Maar, zo schreef hij, dat klopte niet met het beeld van de democratie-in-crisis dat ook uit zijn interviews was gebleken.

Ik dacht er lang over na, over die mail. Het was namelijk de spijker op z’n kop: we mopperen en klagen over de politiek, stemmen in grote getalen op protestpartijen en anti-establishmentdenkers, maar uit wetenschappelijk verantwoord surveyonderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt jaar in jaar uit dat het vertrouwen hoog blijft.

Het is een raadsel waarvoor iedere politieke wetenschapper zijn eigen verklaringen heeft. Sommigen wijzen erop dat je onderscheid moet maken in vertrouwen in democratie als beginsel (heel hoog), in het stelsel zoals het functioneert (hoog) en in de politici die dat stelsel bevolken (beduidend lager).

Zelf denk ik wel eens dat het nogal wat is om hardop te zeggen dat je geen vertrouwen hebt in ons democratische stelsel, dat gaat de meeste mensen te ver. De gedachte dat het ligt aan de politici is prettiger dan dat het hele stelsel op de schop moet. Maar deze scholier had dus een probleem. Met een diepe zucht drukte ik op reply en begon te typen.

Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur

Crisis in de democratie?
Klaartjevooropsite
Auteur: Wendy Degens
Tags: klaartje

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.