“Je bent een tekening die je elke dag opnieuw kunt tekenen”

(on)gewoon

30-09-2019

Merlijn van Emmerik (20), derdejaars Maastricht Science Programme, beschrijft haar stijl als: “divers, vaak vrij mannelijk, maar dan ter compensatie met een heel vrouwelijk detail.”

Tweedehands

“Bijna al mijn kleren zijn tweedehands. Niet alleen vind ik het jammer dat we in een weggooimaatschappij leven, ik hou ook van kleren met een verhaal. Een shirt dat ik van mijn vader heb gejat, een bloes van opa of een jas van oma. Ze leeft niet meer, maar haar jas wordt nog gebruikt, dat vind ik leuk. Het enige lastige is tweedehands broeken vinden in mijn maat, maar dat los ik dan op met een veter ofzo.”

Niet slapen

“Ik denk ’s avonds al over mijn outfit na. Soms kan ik niet slapen als ik niks kan bedenken. Ik wil mezelf blijven uitdagen en niet vervallen in steeds dezelfde kleren. Vervolgens kost het ’s ochtends niet meer zoveel tijd. Al ben ik wel eens bijna te laat gekomen omdat ik me maar bleef omkleden.”

Wennen

“In een winkel vraag ik me af: kan ik iets met dit kledingstuk? Zo ja, dan koop ik het. Al denk ik later soms: wat heb ik nou weer gekocht? Dan moet ik zelf ook wennen, misschien wel een half jaar, maar dan is het opeens mijn lievelingskledingstuk. Naar merknamen kijk ik nooit, dat maakt me echt niet uit. Soms heb ik per ongeluk een designstuk, dat zat dan in een zak van vintage per kilo. Het liefst koop ik mijn kleding zo goedkoop mogelijk, maar als ik echt verliefd ben op een duur kledingstuk dan koop ik het toch. Dan maar een week erwten uit blik eten.”

Reacties

“Ik studeer natuurwetenschappen, de meeste mensen daar maken zich niet druk om kleding. Op de middelbare school kreeg ik meer reacties. Toen deed ik het daar ook om. Trok ik twee verschillende schoenen aan. Nu heb ik een andere motivatie. Ik doe het voor mezelf. Je bent je eigen kleine tekening die je iedere dag opnieuw kunt tekenen.”

Kleur

“Kleur vind ik heel belangrijk. Het zegt veel. De kleuren in mijn outfit moeten bij elkaar passen, als dat goed lukt geeft het een bepaalde voldoening. Toen ik mijn stijl nog aan het ontdekken was, had ik soms kleurcombinaties aan die het net niet waren. Daar voelde ik me dan de hele dag niet zo prettig bij.”

Regenboog

“Het begon met voorzichtige blauwe plukjes in mijn haar toen ik 14 was. Later heeft mijn haar alle pasteltinten van de regenboog gehad. Ik was een tijdje model voor een kapper, ging met hen naar shows. Op een gegeven moment heb ik het afgeschoren. Nu vind ik het wel prima, het is leuk om mijn eigen haarkleur weer te zien. Make-up gebruik ik zelden. Ik vind het vreemd staan bij mij. Mijn gezicht is goed zoals het is.”

“Je bent een tekening die je elke dag opnieuw kunt tekenen”
Merlijn-site