Harde schijven gestolen bij inbraak UNS 60

09-10-2019

MAASTRICHT. Tijdens een inbraak, vorige week, in twee kantoren van de faculteit Health, Medicine and Life Sciences aan de Universiteitssingel 60, is hardware (processoren, intern geheugen, harde schijven) van acht computers buit gemaakt. Er is aangifte gedaan bij de politie. Volgens Ineke Wolfhagen, adjunct-directeur van het onderwijsinstituut, is er geen privacygevoelige of vertrouwelijke informatie verdwenen.

“Een medewerker ontdekte woensdagochtend twee geforceerde deuren en leeggehaalde computers”, vertelt Wolfhagen. De inbraak vond plaats op de vierde etage bij de vakgroep onderwijsontwikkeling en onderwijsresearch in kantoren met meerdere werkplekken en dus meerdere computers. Wolfhagen: “Het is speculeren, maar misschien dat de inbreker dacht in één keer een grote slag te slaan? Wellicht dat die schijven en processoren nog iets opbrengen bij verkoop?” Tegelijkertijd vindt ze het “raar” dat er “willekeurig” twee kamers zijn uitgekozen op de vierde etage.

Maar was het zo willekeurig? Niet ondenkbaar is dat men op zoek was naar gevoelige informatie, bijvoorbeeld onderzoeksresultaten of examengegevens. Wolfhagen: “Er wordt inderdaad gewerkt aan studentportfolio’s en bijbehorende feedback, programma-evaluaties, dus hoe studenten de onderwijsblokken hebben ervaren, wat ze van het functioneren vonden van docenten en tutoren. Maar er worden geen examenvragen of antwoorden opgeslagen. Dat gaat via een andere weg. Verder wordt er informatie verwerkt over docenttrainingen in het kader van professionalisering. Waarom zou dat interessant zijn?”

De gestolen harde schrijven bevatten geen vertrouwelijke of privacygevoelige informatie zoals namen, adressen en telefoonnummers, zegt Wolfhagen. “Hooguit een paar foto’s van de medewerkers zelf. Alle belangrijke zaken staan op de netwerkschijven, en die zijn beschermd.” Volgens het protocol van de Universiteit Maastricht is de inbraak gemeld bij Raoul Winkens, functionaris gegevensbescherming van de UM, en security officer Bart van den Heuvel. “Zij concludeerden dat er geen datalek is. Volledigheidshalve hebben we binnen de vakgroep toch onze wachtwoorden veranderd. Stel er zou iets zijn.”

Paul van Eekeren, hoofd beveiliging van de UM, vermoedt dat de dader(s) zich heeft laten insluiten. “Het alarm is niet afgegaan.” De inbreker(s) is waarschijnlijk naar buiten gegaan via een raam op de begane grond, bij de Academie Verloskunde van Hogeschool Zuyd. “Dat stond open”, zegt Van Eekeren.

Harde schijven gestolen bij inbraak UNS 60
universiteitsingel60
Auteur: Wendy Degens
archief Universiteit Maastricht, UNS 60 links op foto
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: inbraak

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.