UM Sport moet diverser

10-10-2019

MAASTRICHT. Op het gebied van diversiteit en inclusiviteit – twee stokpaardjes van de Universiteit Maastricht – is er bij het universitair sportcentrum in Maastricht nog een slag te slaan. Vooral bij diversiteit, blijkt uit de resultaten van de eerste fase van het ‘UM Sports for every Body’ UM-onderzoek.

Het idee voor het onderzoek ontstond in 2018 na een meme van een dikke baby in de nieuwsbrief van UM Sport met de tekst: ‘When you realize it’s almost summer, and your winter body has gotten out of control’. Een grapje, maar het zou mensen weleens af kunnen schrikken, dacht onderzoeker Jessica Alleva.

Blijven mensen door zulke dingen inderdaad weg uit de sportschool? En hoe zou UM Sports diverser (en inclusiever) kunnen worden? Alleva en haar team kregen een ‘UM Diversity and Inclusivity Grant’ van het college van bestuur om het uit te zoeken.

Dat onderzoek begon (fase I) onder andere met een enquête onder 584 mensen: zowel leden als mensen die niet lid waren, vertelt Latifa Abidi, een van de onderzoekers. “Die vragen gaven ons een beeld van hoe divers en inclusief UM Sport is.” Divers: hoeveel mensen van verschillende soorten en maten – gewicht, leeftijd, geslacht, etniciteit, etc. – lopen er rond. Inclusief: voelen bezoekers dat ze erbij horen? En hoe comfortabel en welkom voelen ze zich? Het sportcentrum scoort een 5,27 op het gebied van inclusiviteit (1 is niet inclusief, 7 heel inclusief), maar slechts een 3,84 op diversiteit. Abidi: “Voor een enkeling (10 procent) was het gebrek aan (lichaams-)diversiteit zelfs een reden om niet naar het sportcentrum te gaan.” De relatief lage score op diversiteit was geen verrassing, zegt Ophélie Hue, aerobicsinstructeur bij UM Sports en onderzoeksstagiair bij het project. “Het is een vrij wit en fit publiek dat er rondloopt.”

Hoe je dat publiek diverser kunt maken, daar heeft het team wel ideeën over. Hue: “Ik zou bijvoorbeeld graag zien dat onze sportinstructeurs trainingen krijgen over taalgebruik tijdens de les: ‘Je wordt sterker!’ is bijvoorbeeld veel positiever dan ‘verbrand dat vet!’. Daarnaast zou het sportcentrum privédouchehokjes kunnen maken, zodat ook transgenders comfortabel kunnen douchen." Die veranderingen implementeren is fase II, legt Hue uit. Wat er daadwerkelijk gaat veranderen is nog maar de vraag. “De gesprekken met het UM Sports-management moet nog plaatsvinden.”

UM Sport moet diverser
UM Sport.07
Auteur: Yuri Meesen
Pexels
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: diversiteit,UM Sport,onderzoek

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.