Downstressen of upcopen?

Medewerkerscolumn

09-10-2019

Psychologen zijn echte stressexperts. Niet per se als ervaringsdeskundige, maar als wetenschapper of hulpverlener. Zelf zie ik dat ook psychologiestudenten steeds meer last hebben van stress.  Hoogste tijd om mijn expertise te vergroten zodat ik weet hoe ik bij hen de spanning kan verminderen.

Wat is stress eigenlijk? Bij de start van mijn zoektocht vind ik tientallen definities maar niet die ene. Dan toch maar even uitgaan van mijn eigen boerenverstand: stress treedt op als je meer moet doen dan je aankunt. ‘Meer’ kan betekenen: meer in kwantiteit (uren) of meer in kwaliteit (niveau).

Uit de kengetallen van de overheid blijkt dat wo-studenten gemiddeld vijftien contacturen per week hebben en achttien uur zelf studeren. Dat is minder dan een gewone werkweek. Wij moeten studenten voorbereiden op een carrière als topwetenschapper of in ieder geval op een werkend bestaan. Stressreductie door de studie te verlichten is daarom geen optie.

Stel dat stress wordt veroorzaakt doordat het niveau van de studie hoger is geworden. Dan is de toename onder studenten een gevolg van een betere opleiding. Dat is een voorbode voor betere wetenschappers. ​Stressreductie​ door studielastvermindering is wederom geen optie.

Is het studieniveau eigenlijk wel verhoogd? Of stijgt de stress omdat we nu meer studenten toelaten met een lager academisch werk- en denkniveau? In dat geval is stressreductie mogelijk door betere selectie aan de poort. Tenzij het hier niet gaat om stress onder studenten, maar om jongeren in het algemeen. Dan zijn er helemaal geen stress-lozen te selecteren.

Ik kom er niet uit, maar ik ben dan ook geen stressexpert. Ik heb wel verstand van coping (mooi Nederlands woord): omgaan met stressvolle situaties. Coping is een gewone menselijke eigenschap. Wetende dat coping bestaat, betekent dat stress bij het leven hoort. Het gaat er alleen om hoe je ermee omgaat. Er zijn zelfs studies die aantonen dat stress gezond is. Dan zou stressreductie ongezond zijn.

Voor zover ik weet zijn er nog geen universiteiten die vooraf selecteren op coping-strategieën van studenten (ideetje?). Maar coping-strategieën optimaliseren is mogelijk wel een optie en dat kan door het aanleren van probleemoplossende vaardigheden. Ineens is de oplossing simpel geworden. ‘Verlaag je stress: ga studeren aan de UM!’

Caroline van Heugten, hoogleraar Klinische Neuropsychologie

Downstressen of upcopen?
carolina Neugten.DSCF1192
Auteur: Redactie
archief Caroline van Heugten
Tags: caroline

Voeg reactie toe

privacy link