“Op hoge hakken neem ik mezelf meer serieus”

(on)gewoon

31-10-2019

Mathilde Kennis (26), promovenda bij cognitieve neurowetenschap, beschrijft haar stijl als “niet-trendgevoelig, duurzaam en uitgesproken vrouwelijk”.

Heimwee

“Met mijn kleding druk ik uit dat ik open-minded ben, dat wat mij betreft de gekste combinaties kunnen, dat je het vooral niet zo nauw moet nemen met de regels. Ik denk wel na over wat ik ’s ochtends aantrek. Het hangt af van mijn bezigheden en afspraken op die dag. Maar soms voel ik ook heimwee naar kleren die ik lang niet heb gedragen. En die ontdek ik dan ineens weer, soms in nieuwe samenstellingen. Ik kleed me overwegend vrouwelijk, je zult me niet snel in een slobbertrui zien, of het moet een hele speciale zijn.”

Een gave

“Als ik me niet zo goed voel, dan ontleen ik houvast aan mijn outfit. Als het op kleren aankomt, voel ik me zelfverzekerd. Ik weet precies wat ik wil en wat bij me past. Als ik een winkel binnenloop, heb ik meteen in de gaten of ik daar iets te zoeken heb of niet. Zie ik iets hangen, dan weet ik ook gelijk: wel of niet iets voor mij. Ik noem dat gekscherend een gave. Ik ben nooit hele middagen op pad. In Maastricht ga ik vaker naar Wear Vintage, die twee filialen heeft: in de Rechtstraat en Achter het Vleeshuis.”

Warm koperblond

“Veel mensen denken dat dit mijn eigen haarkleur is, maar ik verf het al vanaf mijn vijftiende. Het is eigenlijk donkerbruin. Dat past niet bij mijn huid en ogen, het is net alsof ik het hele jaar door ziek ben. Ik heb het ooit paars geverfd, maar ook donkerrood, wit en nu al twee jaar rossig. Zelf noem ik het ‘warm koperblond’.”

Winkelen in Londen

“Dit truitje, met fashion bunnies, bewijst dat ik niet trendgevoelig ben, het is tien jaar oud. Ik heb het gekocht in Londen, waar ik vroeger één keer per jaar naartoe ging om te shoppen. Ik vind het leuk om me creatief en speels te kleden, altijd net buiten de lijntjes. En duurzaam. Ik bezoek regelmatig de website Goodonyou.eco. Daar worden merken gerangschikt op duurzaamheid, werkomstandigheden, et cetera. Ook geven ze tips als:  dit label is nu aan het investeren in het circulaire productieproces. Ik heb het een en ander van Reformation, een vrij duur merk, maar ik koop de laatste jaren bewust minder spullen.”

Ananasvellen

“Ik draag hoge laarzen met een doorzichtige hak. Daarvoor heb ik ze gekocht. Ik hou van details. Ik draag zelden platte schoenen, alleen bij het hardlopen. Hoge hakken geven me zelfvertrouwen. Ik voel me sterker als ik enigszins boven mensen uittoren. Je krijgt ook een andere tred, volwassener. Ik neem mezelf meer serieus. Ik ben veganistisch en koop dus geen leren schoenen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven, zoals schoenen van ananasvellen. Ziet eruit als leer.”

“Op hoge hakken neem ik mezelf meer serieus”
Mathilde Kennis