UM-onderzoeker wint Klokhuis Wetenschapsprijs

07-11-2019

MAASTRICHT. Het onderzoek ‘Hersenen in je buik’ van Veerle Melotte, universitair hoofddocent bij pathologie, heeft de Klokhuis Wetenschapsprijs gewonnen. Dat werd gisteravond, 6 november, bekend gemaakt tijdens de junioropening van InScience, een wetenschapsfilmfestival. Televisieprogramma Het Klokhuis wijdt een aflevering aan haar onderzoeksgebied.

“Echt heel leuk! Ik had niet verwacht te winnen, dus ik ben heel blij”, juicht Melotte in de tweet van InScience. Voor de jaarlijkse Wetenschapsprijs waren deze keer zestig onderzoeken ingezonden; de redactie van Het Klokhuis nomineerde er tien. De ene wetenschapper onderzoekt of spuug helpt bij brandwonden, een andere hoe kinderen leven in een asielzoekerscentrum en weer een andere wat de geur van poep betekent voor het opsporen van darmziektes bij kinderen.

Het publiek – kinderen tussen de 9 en 12 jaar – koos uiteindelijk het winnende onderzoek: Hersenen in je buik. Observant sprak eerder met Melotte over haar onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Het begon jaren geleden toen zij een gen ontdekte dat geschikt bleek als biomarker (signaal) voor dikke darmkanker: het NDRG4. Dit bevindt zich in het zenuwstelsel in de spierlaag van de darmen. “In ons tweede brein”, legde Melotte uit. Wat een ‘moderne’ benaming is voor het enterisch zenuwstelsel. Daarin communiceren tweehonderd miljoen neuronen met allerlei cellen door boodschappen over te brengen, van de toevoer van bloed bijvoorbeeld tot het samentrekken van de darm. En neuronen zijn belangrijk in de ontwikkeling van kanker. Ze onderzoekt hoe die neuronen uit dat tweede brein met een darmtumor praten en wat de rol daarin is van het NDRG4-gen.

UM-onderzoeker wint Klokhuis Wetenschapsprijs
melotte
Auteur: Wendy Degens
Archief Melotte
Categoriëen: Nieuws
Tags: klokhuis,darmkanker,pathologie,tweedebrein

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.