Het beurzenprogramma vanuit Saoedi-Arabië, begonnen in 2007 en bedoeld om jaarlijks tientallen geneeskundestudenten (buiten de gewone numerus fixus) op te leiden, was al in een eerder stadium beëindigd. Nu volgen twee Golfstaten: Koeweit en Oman.
De ervaringen met de Saoedi’s waren het meest frustrerend. Steeds oplaaiende onenigheid met de overheid daar, vooral over de voertaal in de opleiding en over stageplaatsen in het buitenland, bracht op een gegeven moment de regering in Riad er zelfs toe om tijdelijk geen studenten meer te sturen. Dat drukmiddel werkte echter averechts: de FHML besloot in 2015 er formeel een punt achter te zetten. Ook omdat de resultaten van de Saoedische studenten niet altijd om over naar huis te schrijven waren, en hun gedrag hier en daar problemen opleverde. Veel klagen, weinig studiediscipline, klonk het in de faculteit.
Ter vervanging van die instroom is het programma vervolgens opengesteld voor studenten uit de Golfstaten, met name Koeweit en Oman. Ook die arriveerden met een ruime overheidsbeurs, waarin het hoge instellingstarief van 32.000 euro was verwerkt. Met de regeringen aldaar werden overeenkomsten gesloten die, anders dan bij de Saoedi’s, iets soepeler werden uitgewerkt. Roger Rennenberg, opleidingsdirecteur geneeskunde: “Die contracten hoefden niet telkens te worden bijgesteld.” Maar probleemloos verliep het daarna toch ook niet. Onderhandelingen met de ministeries van Onderwijs “gaan anders dan bij ons”, verzucht Rennenberg, en “de vermenging van onderwijs en politiek” was ook niet iets waar de faculteit blij van werd.
Exit dus de Koeweiti’s en Omani’s, althans zij die van overheidswege kwamen. Individuele studenten die zich op eigen kracht melden zijn onverminderd welkom om mee te dingen naar een reguliere plek. Veel ‘regeringsstudenten’ zijn er overigens niet geweest, Rennenberg kent de cijfers niet precies maar schat het totaal van de afgelopen jaren op ongeveer 25. De laatsten, ongeveer zeven, maken nu de overstap van de bachelor naar de master.
Die is, anders dan bij de andere opleidingen bij geneeskunde, in het Engels. De coschappen worden in buitenlandse ziekenhuizen gelopen. Vooral met Ierland zijn er uitstekende contacten, waarbij de stage keurig conform Maastrichtse wensen verloopt. “Die ervaring en die contacten willen we overeind houden”, zegt Rennenberg, “dus we gaan nu kijken of we het programma open kunnen stellen voor reguliere geneeskundestudenten.”