Twee nieuwe UM-opleidingen tegen zere been van TU’s

13-11-2019

MAASTRICHT. De Technische Universiteiten van Eindhoven, Delft, Twente en Wageningen hebben geprotesteerd tegen de nieuwe Maastrichtse bachelor Circular Engineering en de master Molecular Imaging and Engineering. De minister heeft de opleidingen toch goedgekeurd, ze gaan in 2020 of 2021 van start.

 

Thomas Cleij, decaan van de faculteit Science and Engineering, viel zowat van zijn stoel. Niet omdat andere universiteiten bezwaar hebben gemaakt; dat gebeurt wel vaker, ook bij de Maastrichtse bèta-masters biobased materials en systeembiologie. Hij is vooral verbaasd over de timing.

“We hebben nooit een geheim gemaakt van de opleidingen die we op de rol hebben staan. Bij de totstandkoming van het sectorplan, bedoeld voor de minister, heb ik zelf en andere UM’ers er uitgebreid in het land over gecommuniceerd. Welke bètafaculteit is waar goed in, maar ook: wat zijn de toekomstplannen? We hebben in het voorjaar nota bene elkaars drafts uitgewisseld. Heel Nederland wist ervan. Het stond begin dit jaar ook in Observant.”

Toch meenden de technische universiteiten eind augustus: wij wisten van niets. “Het lijkt erop dat niet de bètadecanen maar de colleges van bestuur hebben geprotesteerd, terwijl ze slecht geïnformeerd waren. De interne communicatie kan daar kennelijk een stuk beter.”

Ook voeren de TU’s aan dat Maastricht niets nieuws brengt, dat de technische universiteiten de opleidingen al aanbieden. Niet waar, zegt Cleij. “Circular engineering, zoals wij dat voor ogen hebben, kun je nergens studeren. Nergens ter wereld. We gaan ingenieurs opleiden die anders denken, die beseffen dat spullen ergens vandaan komen en naartoe gaan, dat daar een footprint bijhoort. En dat op een typische Maastrichtse onderwijsleest geschoeid, met veel vrije-keuzevakken en kleinschalig.”

De Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO), die de minister adviseert, heeft groen licht gegeven voor de (Engelstalige) bachelor en master. Al was ze niet blij met de naamgeving van ‘circular engineering’. De commissie adviseert om de naam aan te laten sluiten bij de verwante studies in het land. Maar dat gaat niet gebeuren. “De naam is heel helder. Iedereen snapt meteen wat we ermee bedoelen.”

Zijn de verhoudingen met de andere bètafaculteiten niet geschaad? “Helemaal niet. Ik weet zeker dat de decanen in het land zich geen enkele zorgen maken over de plannen van de UM. Er is voldoende ruimte in ons land. Dat vindt de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs ook.”

Twee nieuwe UM-opleidingen tegen zere been van TU’s