Een internationale universiteit is niet klimaatvriendelijk

Opinie-artikel

14-11-2019

Hoe meer buitenlandse studenten, hoe meer uitstoot, want deze populatie reist meerdere keren per jaar naar huis. Pim Martens, hoogleraar duurzame ontwikkeling, maar ook de studenten zelf vinden dat er meer moet worden geïnvesteerd in het onderwijs in hun thuisland.

De Universiteit Maastricht is trots op haar zeer internationale studentenpopulatie. 51 procent van onze studenten komt uit het buitenland, waarmee we de meest internationale universiteit van het land zijn. En daar geniet ik elke keer weer van als ik de grote verscheidenheid aan studenten in de collegezalen en tutorgroepen zie.

Maar dit heeft ook een keerzijde. Met al die internationale studenten zijn we de minst klimaatvriendelijke universiteit. Dit werd me duidelijk tijdens de discussies over de -emissies en ecologische voetafdrukken tijdens de vakken Klimaatverandering en Duurzame Ontwikkeling die ik doceer aan onze universiteit.  Een korte rondvraag onder mijn studenten leert dat de Europese student gemiddeld zo’n drie keer, en de ‘intercontinentale student’ twee keer per academisch jaar naar huis gaat (tijdens de zomer en met de Kerst, maar dit is volgens de studenten zelf waarschijnlijk een onderschatting).

Een retourreis binnen Europa, bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk, leidt tot zo’n 500 kg  uitstoot per persoon, en een intercontinentale vlucht naar New York tot zo’n 1500 kg . De gemiddelde (Duitse) student die elke weekend naar huis rijdt met de auto zal in totaal rond de 1000 kg  uitstoten.

Een simpele berekening leert dat de ruim negenduizend internationale studenten die nu ingeschreven staan aan de UM samen goed zijn voor 9000 ton  emissie per jaar (gerelateerd aan het studeren in Maastricht). Dit is dezelfde emissie die vrijkomt als je met een auto 978 keer de wereld rond rijdt, of 1.7 miljoen cheeseburgers consumeert. We zouden dit kunnen compenseren met 90 duizend zonnepanelen op de daken van de universiteitsgebouwen.

Gelukkig zijn onze studenten innovatief genoeg om zelf oplossingen voor te stellen. Stimuleer het gebruik van de trein met financiële prikkels, kennisprikkels (lees studievoordelen), of zet sancties op het gebruik van het vliegtuig. Investeer (nog meer) in het gebruik van online- en afstandsonderwijs. Organiseer je onderwijsplanning anders, zodat vrije dagen en onderwijsdagen meer geclusterd worden.

Maar wellicht het meest belangrijke voorstel dat studenten noemen: investeer in de kwaliteit van het onderwijs in het thuisland van de student, zodat de noodzaak om elders een opleiding te volgen minder wordt. Want uiteindelijk is goed onderwijs een van de belangrijkste factoren voor een duurzame toekomst, maar dan wel liefst met wat minder vliegkilometers.

Een internationale universiteit is niet klimaatvriendelijk
Auteur: Redactie
Pixabay
Categoriëen: Opinie
Tags: opinie,klimaat

Reacties

Stephan Meershoek

Begrijp ik nu goed, dat we de internationale student naast het woningtekort, het failliet van het financieringssysteem van het hoger onderwijs, nu ook het klimaatprobleem in de schoenen schuiven? Wat te denken van de emissie van de Limburgse of Brabantse student die liever bij paps en mams blijft wonen en iedere dag met z'n oude autootje naar Maastricht tuft, de student die nog even een goedkope vlucht naar de zon boekt? Wel zo eerlijk om ook even bij de Nederlandse student na te vragen hoe het met hun ecologische voetafdruk zit. En dan iets breder kijken dan dat ene jaar dat ze in Maastricht studeren.

Liz

I don’t agree with this at all. Many Dutch or European students take international flights to go on holidays in exotic locations like Thailand, or hop on a plane to the US. Many non-European people need visas to travel to many countries. Isn’t holiday travel much worse than traveling home to visit family? It is an unfortunate reality that non-European students might have to do this, but instead of saying that they should ‘rot op’ to their home countries and study there, we should look at tackling cheaper continental flights (or even to the US) and to promote sustainable tourism in the Netherlands.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.