Something rotten in Mestreech

19-11-2019

In Nederland zijn we heel liberaal als het over de toegang tot het internet gaat. Er wordt wel veel gesputterd over wat er allemaal te vinden is, maar het overkomt je nooit dat de toegang tot een bepaalde site opeens is geblokkeerd. Sinds de Sleepwet kun je er donder op zeggen dat het surfgedrag wel allemaal wordt geregistreerd, maar je kunt in ieder geval ongestoord gebruik maken van je grondrecht op informatieverwerving.

Dat geldt ook voor de universiteit. Toen ik hier net werkte wilde ik wel eens wat meer weten over wat de LPF, de Lijst Pim Fortuyn, precies wilde. Het lag voor de hand te gaan zoeken op www.lpf.nl, maar tot mijn schrik belandde ik op de zeer expliciete site Lekkere Porno Films. Ik heb dat maar gemeld bij de directeur, die mij glimlachend bedankte voor de tip.

In Indonesië is dat anders. Daar is de censor voortdurend actief om te voorkomen dat de bevolking kennis neemt van onzedelijke of onwelgevallige content. Ik moest daar ooit een presentatie over zedendelicten voorbereiden en dat was echt onbegonnen werk. Het was zelfs onmogelijk neutrale medische informatie uit het internet te peuteren. 

Die censor kennen ze daar ook op de rechtenfaculteit. Normaal gesproken heb je er geen last van, maar toen ik wat feitelijke informatie over Maastricht nodig had, bleek men opeens de site www.mestreechonline.nl geblokkeerd te hebben. Dat was een intrigerende gebeurtenis. Wat is er zo onzedelijk of onopvoedkundig aan Maastricht dat Indonesische rechtenstudenten daar geen kennis van mogen nemen? De opgeklopte schandaaltjes waarmee Dagblad De Limburger telkens probeert de burgemeester het leven zuur te maken? Het nieuwe curriculum voor de bachelor rechtsgeleerdheid (rechten studeren in de zandbak)? 

Ik ben er nog niet uit, maar there is something rotten in the state of Mestreech. Leuk om over na te denken. 

Fokke Fernhout, universitair hoofddocent aan de rechtenfaculteit

Something rotten in Mestreech
Fokke
Auteur: Redactie
Tags: fokke

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.