Kantoorgebouw Europahave wordt ook studentenpand

20-11-2019

MAASTRICHT. De gemeente Maastricht verwacht dat er volgend jaar genoeg woningen zullen zijn voor studenten. Bovenop het jaarlijkse maximum van 120 kamers of studio’s in de particuliere sector komen nog eens 252 voorgefabriceerde tiny housesin Randwyck en, sinds kort bekend, 127 woningen in voormalig kantoorgebouw Europahave in Heer. Daarmee overschrijdt de gemeente zelfs het benodigde aantal van 485.

Die hoeveelheid is afgelopen zomer vastgelegd in de zogeheten Woonprogrammering Studentenhuisvesting. De komende zes jaar houdt het stadsbestuur rekening met een totale groei van 2900 eenheden.

Voor Europahave is de vergunningsprocedure rond. Die loopt echter wel nog voor detiny houses op het terrein van de oude sporthal in Randwyck. Het gaat hier om nieuwe appartementen die worden ‘voorgefabriceerd’ in de fabriek van C3-living in het Limburgse Panningen. Ze bestaan uit twee afzonderlijke kamers met gezamenlijke voorzieningen als douche en keuken. De units worden er voor tien jaar neergezet.

De gemeente heeft nog andere bouwplannen op tafel liggen: twee kantoorgebouwen aan het Bassin en een pand aan Hertogingel 83 (266 permanente woningen in totaal). 
Tegelijkertijd zijn er ook ideeën afgevallen: de verbouwing van oude kantoorgebouwen aan de Gebroeders Hermansstraat en de Franciscus Romanusweg gaat niet door, vertelt een woordvoerder.

En hoe zit het met Randwyck, de wijk die de gemeente op het oog heeft voor grootschalige campusachtige locaties? Wethouder Vivianne Heijnen deelde onlangs aan de gemeenteraad mee dat er met woningcorporaties en een aantal ‘gebiedspartners’, waaronder de Universiteit Maastricht, een “eerste verkenning” is uitgevoerd. Die ontwikkeling bevindt zich nog in een zeer prille fase. 

Uit de voorlopige oktobertelling blijkt dat de UM in 2019 is gegroeid met 5,5 procent (vorig jaar steeg het aantal ingeschreven studenten met 3,6 procent). Dat is fors meer dan de gemiddelde 3 procent waar de gemeente vanuit gaat. Volgens Heijnen is met die groeipiek, onder andere vanwege enkele nieuwe opleidingen aan de UM, rekening gehouden. “Er hebben ons geen signalen bereikt dat deze groei voor studenten aan het begin van het huidige studiejaar heeft geleid tot problemen bij het zoeken naar huisvesting.”

Auteur: Wendy Degens
Categoriëen: Nieuws,
Tags: huisvesting,studentenhuisvesting,studentenkamers

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.