De Gezonde Basisschool is in opmars

20-11-2019

MAASTRICHT. Steeds meer Limburgse scholen sluiten zich aan bij het project ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’, dat mede door de UM in 2015 is opgezet. Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft zijn steun toegezegd en de Provincie zal geld en advies geven aan elke school die mee wil doen.

De staatssecretaris schoof afgelopen maandag aan voor een lunch op de basisschool Wereldwijs in Landgraaf. Het is een van de vier scholen waar kinderen gezonder eten en meer bewegen. Met resultaat: hun gewicht blijkt gedaald. Het project, bedoeld om gezondheidsachterstanden terug te dringen, is vier jaar geleden op poten gezet door de UM samen met koepel Movare, de GGD en de Provincie.

De staatssecretaris heeft de initiatiefnemers gevraagd om samen met de Universiteit Wageningen en de Gemeente Amsterdam, die er ook al onderzoek naar hebben gedaan, uit te zoeken of landelijke verspreiding haalbaar is. “Wat mij betreft beginnen we in de achterstandswijken, waar de winst het grootst is”, zegt projectleider prof. Onno van Schayck. Blokhuis is volgens Van Schayck enthousiast omdat De Gezonde Basisschool aanknoopt bij het Preventieakkoord, ook bedoeld om onder meer obesitas te bestrijden. “Hij wil dat we direct na de zomer een rapport toesturen waarin we onder meer doorrekenen hoeveel je met gezonde scholen kunt besparen op de zorgkosten.”

Ondertussen haken steeds meer scholen in Limburg aan. In ieder geval in Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum, Kerkrade en Maastricht. Landgraaf doet al mee, maar heeft besloten om twintig jaar lang geld vrij te maken voor het project. Ook vijf scholen in Venlo zijn overstag. “Al met al gaan de komende tijd meer dan dertig scholen meedoen.”

Voor de vier instellingen van het eerste uur, waar de UM metingen heeft uitgevoerd, loopt het project en daarmee ook de financiering in januari af. Van Schayck: “We hebben aan de ouders gevraagd of ze ervoor willen betalen. Het komt neer op 1,75 euro per kind per dag. Wat best veel is voor mensen met een kleine beurs, zeker als ze meerdere schoolgaande kinderen hebben. Maar de meesten zeiden ja.”

De Provincie heeft begin deze week toegezegd om startende scholen te helpen met geld en advies. Verder gaat de Rabobank scholen ‘adopteren’ en zal de lokale middenstand waaronder supermarkten worden gevraagd om te sponsoren.

De Gezonde Basisschool is in opmars
Kinderen maken een lunch op gezonde school De Schatgraver