Besturen met beleid?

Medewerkerscolumn

26-11-2019

Met mijn lokaal bestuur-specialisme doe ik met regelmaat onderzoek in opdracht van gemeentelijke rekenkamers. Rekenkamers doen, anders dan hun naam doet vermoeden, weinig rekenwerk. De vraag die meestal centraal staat is of het beleid effectief en efficiënt is uitgevoerd. 

Ik schrik er steeds opnieuw van hoe ingewikkeld we het openbaar bestuur hebben gemaakt. Het lijkt soms wel alsof niemand die erin rondloopt nog beseft dat beleid iets is dat alleen op papier bestaat. Beleid is niet meer dan een plan, leerde ik in het eerste jaar van mijn studie bestuurskunde. Voor burgers en bedrijven telt alleen wat je dóet als overheid. Maar de mensen die ik tegenkom bij mijn onderzoek – ambtenaren, bestuurders, gemeenteraadsleden – lijken vooral druk bezig met het maken, bespreken en aanpassen van beleid. Het beleid is een eigen leven gaan leiden, en de uitvoering is nauwelijks onderwerp van gesprek, alsof dat iets is dat vanzelf wel goed komt. 

Maar uitvoering van beleid is helemaal niet iets dat vanzelf wel goed komt. Integendeel: er zijn talloze manieren waarop een goed plan tot geen of slechte resultaten kan leiden. De beroemde Amerikaanse politicologen Pressman en Wildavsky gaven in de jaren tachtig van de vorige eeuw hun beroemde boek over uitvoering (‘Implementation’) daarom de prachtige ondertitel mee: ‘Why It’s Amazing that Federal Programs Work at All’. Het is ontzettend moeilijk om beleid goed uit te voeren, zodanig dat het echt werkt. Dat besef kom ik zelden tegen. Veel bestuurders en beleidsmakers kunnen eigenlijk nauwelijks belangstelling opbrengen voor de uitvoering, zo valt mij op. In plaats daarvan spartelen ze tegen als we aankondigen onderzoek te gaan doen naar de uitvoering van maatschappelijk belangrijke taken zoals schuldhulpverlening of re-integratie, met argumenten als ‘de timing van het onderzoek is slecht, want we hebben net nieuw beleid gemaakt’. Alsof de inwoner die ’s nachts wakker ligt van zijn financiële problemen geïnteresseerd is in nieuw beleid. Of oud beleid. Die wil gewoon goed geholpen worden. Of dat de gemeente lukt, lijkt me de beste vraag die je als onderzoeker kunt stellen. Samen met de vraag hoe het beter kan. 

Klaartje Peters,

Bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur

Besturen met beleid?
KlaartjevooropsiteOBSERVANTARCHIEF
Auteur: Redactie
Archief Observant
Tags: klaartje

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.