Studeren in een slaapzaal

Update verbouwing Tapijn

04-12-2019

Er klinkt muziek uit de radio, in de hoeken staan elektrische kachels, en hier en daar ligt er wat bouwmateriaal op de grond. De eerste fase van de verbouwing van de Tapijnkazerne, waarin de carré-gebouwen aan de Prins Bisschopssingel onder handen worden genomen, is bijna klaar. Zo’n tachtig tot honderd bouwvakkers zijn er dagelijks aan het werk. Rob Driessen, projectleider vanuit Mertens Bouwbedrijf, geeft Observant alvast een rondleiding.

Maar eerst laat hij in een van de bouwketen een impressie van het eindontwerp zien. Halverwege zijn verhaal komen er zo’n vijfentwintig timmerlieden binnen die zich verzamelen rondom een grote statafel. Pauze? “Nee”, zegt Driessen. “Wij werken volgens de Lean-methode. Dat wil zeggen dat de timmerlui betrokken worden in het proces: ‘Dit moeten we gaan maken; hoe zullen we dat aanpakken?’ Ze verdelen vervolgens zelf de taken. Daarmee ontstaat er betrokkenheid en dat werkt voor iedereen prettiger. Uiteindelijk krijg je dan betere kwaliteit.”

Alleen de ‘schil’ – de gevel en het dak – en de dragende binnenmuren zijn gebleven, legt Driessen uit. “Duurzaamheid is voor de universiteit ontzettend belangrijk, maar toen de kazerne in 1916 gebouwd werd, deden ze niets aan isolatie. We hebben daarom een nieuwe, geïsoleerde schil in de panden gebouwd. Alle nieuwe binnenmuren zijn wit; de oude hebben hun originele kleur – half bruin, half lichtgrijs, gescheiden door een rode streep – teruggekregen.”

Het IJ- en DE-gebouw (respectievelijk links en rechts, gezien vanaf de Prins Bisschopssingel) worden identiek, legt Driessen uit. “Daar komen studieruimten en enkel kantoren. Ook het grotere FGH-gebouw in het midden krijgt deze invulling, op één groot verschil na: op de begane grond komen twee grote collegezalen.

We lopen met plastic ‘badmutsjes’ om onze schoenen op de eerste verdieping van gebouw DE. “In deze ruimtes sliepen de militairen”, zegt Driessen. “Er komen nu kantoren en onderwijsruimten.” Overal liggen eikenhouten vloeren en de glazen wandjes die de ruimte van de gang scheiden “zijn gemaakt van hergebruikte reststukken.” Geen glaswand is daarom hetzelfde: er zijn brede en smalle stukken van normaal- of matglas. De onderwijsruimten hebben een houten lattenwand vanwege de akoestiek.

De drie carré-gebouwen worden door een afgegraven gang – een ‘plint’ – met elkaar verbonden. Hier wordt nog flink gewerkt. Er klinkt gezaag en links krijgen toekomstige studiehokjes een likje verf. Rechts is een grote glazen wand die uitkijkt op wat een trap moet worden naar de binnenplaats, de voormalige appèlplaats. Het is nu nog een modderpoel. “Het wordt een groene plek met verschillende zitvoorzieningen”, zegt Driessen.

“In januari 2020 is de eerste fase klaar, in februari wordt er gemeubileerd en op 2 maart worden de gebouwen in gebruik genomen”, vertelt Ralph Herben, vastgoedontwikkelaar van de UM, achteraf. Onder andere de School of Business and Economics en een gedeelte van de universiteitsbibliotheek zullen er hun intrek nemen, zegt Herben. “Vanaf het begin zijn zij betrokken bij de inrichting van de gebouwen.”

Herben: “In fase 2 en 3 worden worden loods V (Tapijn learning spaces), het W-gebouw en de Brasserie gesloopt en komt er een groot nieuw gebouw, dat uiteindelijk ook ondergronds met de plint wordt verbonden.” In 2023 moet het allemaal klaar zijn.

Studeren in een slaapzaal
Tapijn 2 december 2019. DSCF2924
Tapijn 2 december 2019. DSCF2863
Tapijn 2 december 2019. DSCF2875
Tapijn 2 december 2019. DSCF2957
Tapijn 2 december 2019. DSCF2986
Tapijn 2 december 2019. DSCF3030